DROGUES
Societat 05/05/2018

El 70% dels joves que tenen 14 anys han tastat l’alcohol

Les substàncies més consumides entre el jovent són les begudes alcohòliques, el cànnabis i el tabac

Maria Cifre
4 min
L’edat mitjana en el consum de cànnabis 
 En menors és de quasi 
 Quinze anys.

PalmaFalta de control emocional, violència, fracàs escolar i l’addicció als jocs són algunes de les conseqüències del consum de substàncies tòxiques per part dels menors.

I és que el 70% dels joves amb una mitjana d’edat de 14 anys ja ha tingut un primer contacte amb l’alcohol. D’aquests, el 22% acostuma a beure amb regularitat, sobretot els caps de setmana en ambients festius.

Precisament per parlar sobre aquesta problemàtica i amb la finalitat de cercar línies estratègiques d’acció conjunta entre municipis i famílies, les APIMA de l’IES Josep Maria Llompart i de l’IES Son Pacs i FAPA Mallorca es reuniren dijous amb el batle de Bunyola, Andreu Bujosa; el batle de Puigpunyent, Biel Ferrà; la batlessa d’Esporles, Maria Ramon; la regidora de Benestar i Drets Socials de l’Ajuntament de Palma, Mercè Borràs; la sociòloga Montse Juan i el coordinador del programa de policies tutor de les Illes Balears, Rafel Covas. Entre tots varen destacar la importància de fer feina conjunta per solucionar aquesta problemàtica a través de la prevenció i la conscienciació dels joves.

Menors i drogues

Segons les darreres dades de l’Enquesta sobre ús de drogues en l’ensenyament secundari a Espanya (Estudes), recollides a tot l’Estat, l’edat mitjana en el consum d’alcohol és de 14 anys, de 14,6 en el de tabac i de 14,8 en el de cànnabis. “Cap menor no hauria de consumir alcohol, tabac o cànnabis. El seu cervell i altres òrgans del cos no estan preparats per rebre aquestes substàncies tòxiques. Posen entrebancs al seu comportament psíquic i social a curt i a llarg termini”, assenyala la sociòloga Montse Juan.

El 70% dels joves ha tastat algun tipus de beguda alcohòlica, mentre que el 22% en consumeix de manera habitual i ha patit alguna gatera. És un percentatge més elevat que la mitjana europea, que en aquest sentit és del 13%.

A més, quasi el 30% dels joves que han tasta les begudes alcohòliques afirmen que ho fan per diversió i quasi el 40% diuen que consumeixen alcohol perquè els agrada. D’altra banda, un 30% considera que no cal beure per divertir-se.

Pel que fa al consum de cànnabis en menors, a les Balears hi ha un 22% dels joves amb 14,8 anys de mitjana que n’ha fumat, una xifra que supera la mitjana estatal, que és del 18%. De fet, el curs passat, el 2016-2017, els policies tutor de les Balears varen detectar 71 casos de consum i tinença de substàncies il·legals dins els centres escolars de Mallorca, sense comptar els de Palma, i 174 casos als voltants dels centres; com també cinc casos de tràfic de drogues dins l’àmbit escolar.

Fer campanyes de prevenció a les aules és la base per conscienciar els més joves de les conseqüències negatives que té el consum de substàncies tòxiques, però no és l’única solució. A la taula rodona es va plantejar teixir una xarxa a través de familiars, centres educactius i diferents institucions per tal de tractar la problemàtica. “Invertir en joventut, prevenció i educació és beneficiós per a tota la societat”, assenyala la batlessa d’Esporles, Maria Ramon.

Propostes reals per combatre la problemàtica

Esporles

A Esporles es fan assemblees per a joves en les quals participen el casal de joves i l’institut, per tal d’escollir quines activitats d’oci alternatiu volen. “Es tracta que el jovent s’hi senti partícip”, explica la batlessa, Maria Ramon.

Palma

La regidora de Benestar i Drets Socials, Mercè Borràs, va avançar la presentació de ‘A Palma, menors 0,0’. És una campanya elaborada per l’Ajuntament amb l’objectiu de canviar la cultura del consum d’alcohol.

Puigpunyent

Segons explica el batle del municipi, Biel Ferrà, aquest mes s’aprovarà en el ple l’ordenança municipal que regula, entre d’altres coses, que els treballadors puntuals en barres on es vengui alcohol hagin de fer un curs formatiu.

Bunyola

Per Andreu Bujosa, el batle de Bunyola, és molt positiu crear espais de trobada comunitaris entre famílies, joves, institucions, etc., per tal de poder compartir problemàtiques i seguir una línia conjunta per trobar-hi i crear solucions.

Ordenança

reguladora del consum d’alcohol

La Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i el Consell de Mallorca han presentat una ordenança reguladora sobre el consum d’alcohol, a la qual es poden adherir els diferents municipis de Mallorca.

L’ordenança pretén desenvolupar la competència municipal en el consum d’alcohol com a conseqüència dels alts nivells de consum per part de la població i, el que és més preocupant, entre els joves, de cada vegada a edats més primerenques. Segons les darreres dades de l’informe Estude, l’edat mitjana del consum d’acohol a escala estatal és de 14 anys.

Es tracta, per una banda, que les institucions municipals posin en marxa campanyes que assessorin i orientin sobre la prevenció del consum abusiu d’alcohol i de les situacions d’addicció i dels problemes derivats del consum de begudes alcohòliques.

Per l’altra, els municipis que s’hi adhereixin no podran permetre la venda ni el consum de begudes alcohòliques a la via pública, excepte en terrasses, vetladors, o en dies de fira o festes patronals.

La Policia Municipal i els serveis tècnics municipals competents podran investigar, inspeccionar, reconèixer i controlar tot tipus de locals per tal de verificar que compleixen amb les limitacions i prohibicions sobre consum establertes en l’ordenança.

stats