El Japó retira per contaminació tres lots de vacunes contra el covid fabricades a Espanya

El ministeri de Sanitat espanyol afirma que els lots afectats produïts per Rovi només s'han distribuït al Japó

2 min
La farmacèutica Rovi és una de les empreses espanyoles que fabrica la vacuna contra el covid.

El ministeri de Salut del Japó ha decidit suspendre aquest dijous l'ús d'1,6 milions de dosis de la vacuna de Moderna contra el covid després d'haver-hi trobat "materials estranys". En concret, es tracta d'unes dosis fabricades a la farmacèutica espanyola Rovi, segons confirma el ministeri de Sanitat espanyol. Rovi, per la seva banda, ha fet un comunicat anunciant que ja han obert una investigació, però això no ha evitat que l'empresa caigués aquest dimecres mateix un 13,38% a borsa. La decisió del ministeri de Salut japonès s'ha pres com a "mesura de precaució", expliquen les autoritats sanitàries nipones, segons el digital Kyodo News.

En concret, es tracta de la suspensió de tres lots de vacunes (3004667, 3004734 i 3004956) fabricats al laboratori Rovi que en aquests moments "estan immobilitzats", confirmen fonts del ministeri de Sanitat a l'ARA, que asseguren, com també ho fa l'empresa, que "totes les dades disponibles indiquen que no hi ha més lots afectats, és a dir, que no s'han distribuït a cap altre país, tampoc a Espanya". La investigació de l'empresa per detectar els "problemes de qualitat per conèixer l'origen del problema i solucionar-lo" es fa sota la supervisió de l'Agència Espanyola de Medicaments, expliquen les mateixes fonts del ministeri de Sanitat.

El ministeri de Salut japonès ha detallat que han trobat als vials unes substàncies "estranyes" -Rovi parla de "partícules"-, detectades per primer cop el 16 d'agost, "de pocs mil·límetres i que desconeix quins elements són". L'avís el va donar l'empresa Takeda, el laboratori farmacèutic titular al Japó de gestionar la vacuna de Moderna contra el covid. "En aquests moments, tant les autoritats japoneses com les espanyoles estan avaluant el risc de la presència d'aquestes partícules i en funció dels resultats es prendran les mesures necessàries", expliquen fonts del ministeri de Sanitat. Fonts de l'empresa nord-americana Moderna també han assegurat que estan treballant amb els organismes reguladors del Japó per abordar els possibles problemes, segons recull l'agència Bloomberg, i mantenen que no s'han identificat complicacions de seguretat ni d'eficàcia contra la malaltia.

Segons fonts del ministeri de Sanitat espanyol, "aquest tipus de situacions no són tan extraordinàries". Asseguren que es fa un seguiment rutinari dels lots comercialitzats, les reclamacions s'avaluen amb cura i els laboratoris afectats estan obligats a informar les autoritats sempre que sospitin que hi ha cap defecte.

Rovi va ser la primera empresa espanyola que va firmar un contracte de producció amb l'empresa nord-americana Moderna. La companyia fabrica a gran escala "centenars de milers de dosis" de la vacuna contra el covid que es comercialitzen a tot el món menys als Estats Units. Fins ara Rovi només produïa les vacunes en un laboratori de Madrid i va ampliar-ne la fabricació al mes de juny amb l'inici d'una nova línia de producció a Granada. Després de la firma amb l’empresa nord-americana, Rovi es va transformar en una de les gemmes de la borsa l’any 2020, de manera que va disparar el seu valor i va tancar l'exercici amb 420 milions de facturació i un benefici net de 61 milions, un 55% més que el 2019.

stats