Societat 17/06/2021

El 90% dels pacients de covid-19 han estat diagnosticats a l'Atenció Primària

El doctor Lorenzo Armenteros assegura que aquesta àrea ha estat deteriorada els darrers 12 anys i "menyspreada per la institució sanitària"

Elena Navarro
2 min
El centre de salut d'Escola Graduada, a Palma, durant la pandèmia de coronavirus.

PalmaEl 90% dels pacients de covid-19 han estat diagnosticats a l'Atenció Primària, segons el metge de família i portaveu del SEMG, Lorenzo Armenteros, un dels ponents del primer congrés mèdic que s'ha celebrat a l'Estat des de l'inici de la pandèmia i que té lloc des d'aquest dijous i fins dissabte al Palau dels Congressos de Palma, amb 800 metges inscrits de manera presencial.

Armentos ha destacat que la medicina familiar i comunitària ha fet una feina de "dimensions molt grans" que ha fet possible contenir el coronavirus. Una àrea que, ha dit el metge, ha estat deteriorada els darrers 12 anys i "menyspreada per la institució sanitària".

Per la seva banda, la metgessa de família d'Andratx, Isabel Orlandis, ha recordat que, sobretot al principi de la pandèmia, les persones amb símptomes tardaven molt a acudir al centre de salut per por. "Et trobaves amb un panorama descoratjador, i moltes vegades els havies d'enviar a l'hospital. Alguns no volien anar-hi perquè per ells hospital era igual a mort", ha contat.

Tant Orlandis com Armenteros han dit que, malgrat els esforços, hi ha hagut danys col·laterals en altres patologies i ho veuen a les consultes. "Ens trobam amb patologies més avançades i també hem de tenir en compte que els cribratges preventius es varen suspendre", ha indicat el portaveu. Afegeix que la salut de la població en general s'ha deteriorat: "Ens trobam amb més sobrepès, diabetis mal controlada, persones amb patologies cròniques que han deixat de prendre la medicació...".

"El ritme de vacunació mundial determinarà si s'han de posar més dosis"

"Ens oblidam que estam en una pandèmia mundial i només el 10% de la població està vacunada", ha afirmat la metgessa i responsable del grup de vacunes de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), Isabel Jimeno. I precisament aquest baix ritme en la immunització –que es concentra als països més rics– "determinarà si s'ha de posar una tercera dosi o vacunar-se cada certs anys", ha reblat.

La metgessa ha recordat que, com més s'allarga la campanya d'immunització, més possibilitats hi ha que surtin mutacions "que s'escapin de les vacunes". Per això creu que les administracions haurien de "preparar plans de contingència" pel que pugui venir. Amb tot, demana que "no s'ha de dramatitzar", perquè per ara els fàrmacs estan funcionant molt bé i es poden modificar sense gaires complicacions per adaptar-se a noves soques.

Malgrat que sorgeixen moltes noves variants, Jimeno creu que no s'arribarà a necessitar una vacuna anual, com passa amb el grip, perquè el coronavirus no muta tant. Quan li han demanat per l'alliberament de patents, ha opinat que "no és tan fàcil" perquè "si li dones la fórmula a un país que no té la capacitat de produir-les, no l'ajudes". En aquest sentit, ha defensat que "allò que realment ajudaria" seria impulsar l'aliança Covax de Nacions Unides, que té l'objectiu de fomentar un accés equitatiu a les vacunes a tot el món.

stats