Salut
Societat 27/05/2019

Investigada una farmacèutica per excloure altres empreses del mercat de les píndoles anticonceptives

La Comissió dels Mercats i la Competència declina fer declaracions sobre l'origen de la inspecció

Ara
1 min
Investiguen una farmacèutica per excloure altres empreses del mercat de les píndoles anticonceptives. / GETTY

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) investiga una possible pràctica anticompetitiva en el mercat dels medicaments anticonceptius hormonals combinats, és a dir, la píndola anticonceptiva que regula l'ovulació. L'ens sospita que un laboratori farmacèutic dificulta l'entrada dels fàrmacs d'altres empreses al territori i exclou els competidors del subministrament als serveis de salut i hospitals. En un comunicat, alerta que aquesta pràctica incompleix la llei de defensa de la competència.

El 17% de les dones enquestades l'any passat per la Societat Espanyola de Contracepció feien servir la píndola anticonceptiva. A tot l'Estat hi ha diverses farmacèutiques que venen aquesta mena de fàrmac però el gruix del pastís de la comercialització se'l reparteixen dues empreses, Bayer AG i Wyeth Farma SA.

Ara bé, fonts de la CNMC expliquen a l'ARA que estan obligats per la llei de transparència a comunicar l'inici d'aquestes inspeccions però, també, a protegir les dades de l'empresa investigada i assegurar que no sigui identificada fins que es publiqui una resolució. En aquest sentit, la CNCM ha declinat fer declaracions sobre l'origen de la inspecció.

Si la investigació confirma que la farmacèutica encapçala una pràctica anticompetitiva, l'organisme estatal podria obrir un expedient sancionador contra l'empresa. "L'abús de posició dominant en mercats recentment liberalitzats com l'investigat es considera una infracció molt greu de la llei de competència", adverteix. La CNMC, a més, recorda que aquesta pràctica pot comportar sancions que poden arribar fins al 10% del volum de negocis de l'empresa infractora.

També en el mercat dels inhaladors

La CNMC també està investigant una altra possible pràctica anticompetitiva en el mercat de la comercialització de medicaments inhaladors a l'Estat. L'organisme públic va fer una inspecció a la seu d'un laboratori farmacèutic que subministra un medicament per tractar alteracions obstructives pulmonars per a adults, per aclarir si l'empresa impedia a altres competidors fer-se un forat en el mercat, en un abús de posició dominant.

stats