Societat 28/09/2020

Investigadors de la UIB associen la mortalitat per covid-19 a la falta de ferro, zinc i vitamines

L'estudi s'ha centrat en la correlació entre els efectes del coronavirus en les poblacions europees i els graus de consum dels principals nutrients

Ara Balears
2 min
Salut preveu un tercer repunt                   de covid-19 abans de final d’any

PalmaEl desconeixement dels mecanismes biològics del covid-19, sumat a la falta de vacunes i tractaments efectius, ha fet que s'hagi posat especial atenció als factors que comprometen el funcionament del sistema immunològic. Això és, precisament, el que han fet investigadors de la Universitat de les Illes Balears, que han publicat un estudi en el qual han relacionat la falta de ferro, de zinc i de les vitamines D, C i B12 a una major mortalitat per covid-19, segons ha informat l'agència Efe.

L'equip de Nutrigenòmica i Obesitat de la UIB, dirigit pel professor Andreu Palou, exposa en la revista internacional Nutrients que els països europeus amb menor consum d'aquests micronutrients, com Espanya, Itàlia, Bèlgica, el Regne Unit i França, són els que varen tenir una major mortalitat durant la primera onada de la pandèmia del coronavirus.

Per dur a terme l'estudi, l'equip s'ha centrat en la correlació entre els efectes del covid-19 en les poblacions europees i el consum que fan els habitants dels principals nutrients essencials perquè funcioni correctament el sistema immunològic. Concretament, han analitzat les vitamines D, A, C, B6, B9 i B12 i minerals com el ferro, el zinc, el coure i el seleni.

En concret, l'estudi subratlla especialment la importància de la vitamina D i el ferro per al sistema immunitari, així com també per a la prevenció i la lluita contra el coronavirus. En aquest sentit, els investigadors recomanen fer estudis científics epidemiològics i estudis d'intervenció per tal d'establir i caracteritzar els beneficis de la vitamina D i el ferro, o fins i tot la seva combinació, contra el covid-19.

Tot i això, els investigadors adverteixen que els resultats de l'estudi fan referència al conjunt de les poblacions a cada un dels països que s'han estudiat i al conjunt europeu i no es poden extrapolar directament a cada persona individual. Aquest treball també posa de manifest la importància dels factors genètics associats a l'assimilació dels micronutrients per respondre davant el covid-19.

L'estudi assenyala que la màxima autoritat europea en seguretat alimentària, EFSA, va avalar l'impacte del correcte estat nutricional de vitamines (D, A, C, B6 i B12 i minerals (zinc, ferro, seleni i coure) sobre la salut del sistema immunitari. D'aquesta manera, "es considera que l'evidència científica de l'efecte beneficiós d'aquests micronutrients sobre la immunitat i la protecció contra malalties infeccioses és indubtable".

Aíxí, els investigadors recalquen que "la importància de la nutrició en el funcionament saludable de la nostra resposta immune és àmpliament reconeguda per la comunitat científica, però, més específicament, els autors (Sebastià Galmés, Francisca Serra i Andreu Palou) han volgut identificar quins nutrients concrets poden ser més importants davant l'amenaça específica del coronavirus".

stats