Societat 29/01/2020

Un investigador de la UIB qüestiona que s'estigui vivint una "apocalipsi" dels insectes

El biòleg Miguel Ángel Miranda adverteix, però, que la crisi climàtica, la destrucció del territori i els pesticides n'afavoreixen la desaparició

Kike Oñate
2 min
Una abella pol·linitzant una flor al Jardi Botànic de Barcelona, on hi ha entre 70 i 80 espècies d’abelles solitàries que s’especialitzen en diferents plantes.

Palma"La desaparició d'insectes és una realitat a punts concrets del planeta, però encara és difícil assegurar que sigui un fenomen mundial, perquè falten dades i cal incloure més metodologies a l'hora d'investigar", assegura el biòleg i professor de l'àrea de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Miguel Ángel Miranda. Considera, a més, que parlar d'apocalipsi dels insectes com han fet alguns investigadors és massa "agosarat". Només coneixem la meitat de les espècies que hi ha al planeta, i per això l'expert creu que parlar de la seva desaparició es fa més "complicat". A les Balears, de fet, no existeixen registres suficients i tampoc no hi ha cap programa de seguiment que anualment i durant dècades hagi observat la diversitat poblacional d'insectes.

Segons el biòleg, hi ha estudis que critiquen els informes que parlen d'"apocalipsi" i "col·lapse" entre les poblacions d'insectes, perquè només tenen en compte els canvis en la temperatura global. "Els grans fenòmens meteorològics, com ara huracans i sequeres, també poden fer minvar el nombre d'insectes", apunta, i afegeix que això encara no s'ha tingut en compte. Miranda adverteix, però, que la crisi climàtica, la destrucció del territori i els pesticides n'afavoreixen la desaparició. De fet, l'escalfament global ja té un impacte sobre aquestes espècies.

Els insectes no són capaços de regular la seva temperatura corporal i els seus processos estan condicionats per l'escalfament global causat per la crisi climàtica. Els seus cicles vitals es modifiquen a mesura que puja la temperatura, i això també suposa que comencin a visitar les flors abans, de manera que els processos de pol·linització s'alteren. La distribució a molts indrets del món pot canviar molt i depenent de la zona desapareixeran o s'incrementaran. En el cas de les Illes, per exemple, la possibilitat que proliferin malalties tropicals a través de noves espècies de moscard és una realitat.

Miguel Ángel Miranda va fer aquest dimarts una conferència organitzada pel Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic (LICC) de la Universitat de les Illes Balears, del qual és membre, per explicar la situació dels insectes en un context de crisi climàtica.

stats