La primera patent internacional de la UIB i una farmacèutica millora els dispositius urològics

El doctor Félix Grases: "Fins ara no hi havia productes per evitar la calcificació dels catèters"

El Laboratori d'Investigació de Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears (IUNICS-IdISBa) ha dissenyat i patentat un compost que evita les complicacions associades a l’ús de dispositius urològics, com són els catèters ureterals i les sondes vesicals. "És la primera patent feta a mitges entre la UIB i una empresa internacional farmacèutica", explica el doctor Fèlix Grases.

Grases es mostra molt satisfet, ja que, segons diu, "fins ara no hi havia productes per evitar la calcificació dels catèters". Tot i que no sap quina quantitat de doblers reportarà la patent, assegura que una part dels royalties anirà al grup de recerca i a l’empresa. El doctor explica que actualment són autosuficients gràcies a les patents.

Els catèters ureterals són uns dispositius urològics tubulars, amb un diàmetre petit, que en el cas dels pacients de litiasi renal s’usen per facilitar el pas de l'orina del ronyó a la bufeta quan l'urèter està obstruït per una pedra, com també per prevenir aquesta obstrucció. En aquestes situacions, el catèter pot estar implantat des d'uns dies fins a setmanes o mesos. A més, el seu ús està àmpliament estès en el maneig mèdic d'obstruccions cròniques, malformacions o en derivació pal·liativa, de manera que el catèter pot estar implantat durant llargs períodes de temps i, fins i tot, de manera crònica, i és molt susceptible a processos infecciosos i a la incrustació. D'aquí l'interès de la comunitat mèdica i científica per prevenir els processos de calcificació dels catèters i, en conseqüència, reduir-ne les problemàtiques associades.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF