Una eina d'intel·ligència artificial donarà suport al diagnòstic del covid-19

Membres de l'equip investigador de la UIB asseguren que serà més ràpida i barata que la prova PCR, però no la substitueix

Un equip d'investigadors de la UIB i de l'Hospital Universitari Son Espases treballen en el desenvolupament d'una eina d'intel·ligència artificial que donarà suport al dianòstic del covid-19. Sobretot, serà important per assistir amb rapidesa els pacients que podrien desenvolupar una pneumònia associada al coronavirus. "És una eina ràpida i barata i àmpliament disponible", ha destacat Carles Bona, membre de l'equip investigador, qui ha remarcat que en cap cas podrà substituir la diagnosi d'una PCR.

El director general de la Conselleria de Salut, Juli Fuster, ha assenyalat que serà "una eina que ens permiti identificar quins dels positius podrien desenvolupar una pneumònia". I, posteriorment, ha aclarit que es tracta d'un petit percentatge, de prop d'un 1%, però inclou els casos més greus.

Per desenvolupar aquesta eina, en una primera fase, que podrà està enllestida el setembre, es validarà la informació de 2.000 positius facilitats per Son Espases. Bona ha explicat que amb les imatges de les radiologies i la informació clínica es crearà aquesta eina, que, en cas que es comprovàs que és útil, passaria a ser un recurs que milloraria l'atenció als malalts de covid-19, ja que podria donar un resultat en només cinc segons. 

El grup de recerca està format per tècnics informàtics de l'IB-Salut, especialistes en computació de la UIB i metges.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF