Abusos sexuals

"Em va abraçar i va dir que se’m follaria. Era el meu professor de filosofia"

Nou alumnes denuncien un docent de l’Institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú per assetjament sexual i abusos

5 min
El pati de l’Institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú / Barcelona"Em feia fàstic i em feia sentir molt incòmoda. Era com si m’hagués violat la ment", diu una noia. "Ens tocava l’espatlla, l’esquena, els cabells, el braç. Li dèiem que no ho fes, però ell hi tornava", explica l’altra. Totes dues han sigut alumnes de batxillerat a l’Institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú. Durant els dos últims cursos –entre el 2020 i el 2022–, elles i almenys set estudiants més han denunciat l’assetjament sexual i abusos per part de Xavier Pascual, que era el seu professor en les assignatures de filosofia i sociologia. El docent, de 46 anys, les perseguia amb comentaris sexuals i tocaments de manera insistent. Després de queixar-se en tres ocasions a la direcció del centre, nou alumnes van denunciar el professor als Mossos d’Esquadra. L'home té diverses ordres d’allunyament i no pot acostar-se a l’institut. El departament d'Educació l'ha suspès cautelarment de funcions de manera temporal. L'ARA ha intentat contactar sense èxit amb el professor.

En les primeres classes de filosofia, les noies van trobar-se que el professor parlava obertament i de manera continuada sobre la sexualitat. "Ens va explicar que es masturbava amb anuncis de xampú i ens va demanar que féssim un treball d’ètica amb contingut sexual", assenyala una de les noies. "Un dia portava un top, vaig acabar un examen, em va mirar i va dir: «Mare meva»", explica una altra. El professor tenia aquests comportaments reiteradament, fins al punt que les estudiants en parlaven entre elles i també ho havien comentat amb la seva tutora, que va dir-los que "no s’hi podia fer res". Algunes de les alumnes van decidir anar directament a parlar amb el director de l’institut. "Ens va dir que miraria què podia fer i ens va demanar discreció", diu una d’elles. 

Per Sant Jordi, una de les noies va tenir una forta discussió amb una companya i el professor ho va veure. "Va començar a abraçar-me i a tocar-me la cara i la boca. No sabia com reaccionar, estava molt confusa", diu l’alumna. "Ens abraçava per darrere, intentava agafar-nos confiança, anava d’amic", explica una altra noia. Totes dues sentien "un fàstic terrible" davant del comportament del professor i van començar a evitar-lo. "Passava d’ell, el mirava malament. Ell ho veia, notava que em feia fàstic", assenyala una d’elles. "No volia plantar-li cara i que això em perjudiqués més", afegeix l’altra.

"Només volia marxar"

Durant un viatge a Madrid aquest any amb la classe, els comentaris sexuals i els tocaments es van intensificar. La primera nit els estudiants van sortir de festa amb el professor. "Molts érem menors, però ell ens va colar a la discoteca i ens comprava les copes", recorda una alumna. Ben entrada la nit, la noia va sortir a fora al carrer i ell la va seguir. "Em deia: «Tinc unes fantasies amb tu. Les coses que et vull fer i no puc». No sabia què respondre-li, vaig marxar dissimulant", explica l'estudiant. L’endemà ell va coincidir amb ella i una altra alumna en un restaurant. "Ens va explicar tota la seva vida sexual, ens deia que li agradava que li mosseguessin els mugrons i ens preguntava tota l’estona què ens agradava a nosaltres i si érem verges. No parava de parlar-ne i insistia perquè beguéssim alcohol fins que ens vam tancar al lavabo. Jo estava en xoc, volia plorar. Ell era l’autoritat i em feia molta por per les notes", continua explicant l’alumna. Aquell mateix dia les va acompanyar a un altre bar –"Ens va fer seure al final del local, va dir que no volia que el veiessin amb menors d’edat"– i continuava insistint amb gestos lascius i peticions sexuals. "Ens va dir que volia fer un trio amb nosaltres. Jo sentia esgarrifances, només volia marxar. Quan ens vam aixecar va dir: «Vinc amb vosaltres a l’habitació i follem». Li vam respondre: «No, gràcies»".

Aquell dia, al vespre, ella no es trobava bé, però va sortir de festa amb la resta de companys. "Tenia febre i em pesava el cos. Em vaig asseure al sofà de la discoteca i ell va venir al meu costat i em va començar a tocar la cama. Em va proposar d’anar al seu apartament a dutxar-me i em va dir que «si entrava a la dutxa i follàvem no passava res»", diu la noia. Ell li recomanava una vegada i una altra que se n’anés i li deia que li pagava el taxi fins que ella va accedir a marxar sola. "Em va dir que m’acompanyava a buscar el taxi. Al carrer em va abraçar i va dir que se’m follaria. Era el meu professor de filosofia. I quan va arribar el taxi ell va pujar, quan havia dit que no ho faria", continua l’estudiant. Dins del cotxe, el professor la va atacar. "Es va començar a apropar molt, em va intentar posar la mà sota del vestit i em va intentar tocar els pits. Jo no em parava de moure, però estava acorralada. Quan vam arribar vaig sortir corrents i li vaig tancar la porta. El taxista va bloquejar-les perquè no pogués sortir i jo em vaig tancar a l’apartament", diu la noia. 

Després d’aquell atac, l’alumna se sentia molt trista i avergonyida: "No podia parar de plorar, no sabia com explicar-ho als meus pares". Va abandonar l’assignatura i sempre que veia el professor l’esquivava. Va tornar a anar a parlar amb el director per explicar-li què havia passat durant el viatge i ell va dir-los que prendrien mesures i va tornar a demanar-los discreció, diu la noia. El docent va adoptar una actitud molt agressiva cap a ella. Li deia que havien de parlar en privat, però ella no volia. Un dia se li va adreçar molt irat i ella es va espantar tant que es va posar a plorar. Una professora de l’institut ho va veure i va acompanyar-la a parlar amb el director, que aleshores li va dir que posés una denúncia als Mossos d’Esquadra. 

La resposta del centre

"Al principi, quan veia que tant la direcció com els professors ho minimitzaven, pensava que potser era jo, que m’estava tornant boja. Però som molta gent de classes diferents que ho hem patit", sosté una de les noies. El pare d’una de les estudiants ha presentat una denúncia administrativa al departament d’Educació i al Síndic de Greuges per la resposta de l’institut. "No van activar el protocol ni van fer res. És molt greu. Deixem les nostres filles a l’institut pensant que estaran segures i resulta que no", diu el pare. 

Al centre asseguren que no tenen constància de més denúncies més enllà de les tres inicials que van comportar la detenció del docent, el 15 de juny. L'institut manté silenci sobre el cas, ja que està judicialitzat, però es defensa assegurant que tot just van rebre les queixes de les alumnes van iniciar "actuacions", sense detallar en què van consistir aquestes actuacions. D’altra banda, des del departament d’Educació sostenen que van tenir constància dels fets el dia de la detenció de Pascual i que s’ha obert una investigació per aclarir els fets.

El professor estava vinculat a la política municipal, en aquest cas a ERC. El partit ja l’havia suspès de militància a l’inici d’aquesta legislatura perquè va desqualificar i menysprear verbalment una companya regidora de Sant Pere de Ribes, que va acabar dimitint. 

Investigació

Si coneixes alguna història, la pots fer arribar a l’equip d’investigació de l'ARA aquí.

stats