Crònica

Insomni, ansietat i falta de concentració: els universitaris viuen així la pandèmia

Alguns alumnes tornen a les aules després de mesos sense classes presencials

4 min
Diverses alumnes de primer curs de Química parlen aquest dilluns a la porta de la facultat a Barcelona

BarcelonaPedro Martínez assegura que abans les notícies li importaven un rave. Ara no només li interessen, sinó que també l'enfaden. "Quan veig que hi ha gent que pot fer segons què i nosaltres no podem anar a classe, em cabrejo", diu assegut al vestíbul de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona. Té 18 anys i fa primer. Aquest dilluns xerrava animat amb un company i celebrava la bona notícia: des d'avui, per fi, alguns alumnes poden tornar a les aules. En concret els de primer curs i els que fan alguna assignatura pràctica. Feia més de tres mesos que no les trepitjaven.

Amb tot, la Facultat de Química continuava sent un desert aquest dilluns. Era difícil trobar estudiants pels passadissos, les portes de la majoria d'aules estaven obertes de bat a bat i a dins no hi havia absolutament ningú: els bancs col·locats en forma d'amfiteatre se succeïen buits, i en la taula del professor no hi havia ningú que impartís classe.

Una aula amb una única alumna aquest dilluns a la facultat de Química de la Universitat de Barcelona

Des que va començar la segona onada de la pandèmia, a mitjans d'octubre, les classes es fan online. Això vol dir a la pràctica que els alumnes que es van estrenar a la universitat al setembre van haver d'abandonar el campus a les poques setmanes i tancar-se a casa per seguir les classes a través d'una pantalla. Les seves aspiracions de conèixer gent, anar a festes i, en definitiva, gaudir de la vida universitària se'n van anar en orris. I el pitjor és que no veuen la llum a final del túnel. Per tornar-se bojos.

Això precisament és el que corrobora la psicòloga de la Unitat de Teràpia de Conducta de la UB Mar Arcos Pros: tot això està afectant psicològicament a tothom, qui més qui menys. La Unitat de Teràpia de Conducta va posar en marxa a l'abril un servei específic de suport psicològic per la pandèmia i, segons Arcos, les consultes es van disparar a l'octubre quan van començar les classes online, i es van tornar a disparar després de les vacances de Nadal , quan la situació va continuar igual. El perfil predominant de les persones que recorren a aquest servei són estudiants de 18, 19 o 20 anys que mai abans havien acudit a un psicòleg i que asseguren que tota aquesta situació els sobrepassa. Molts diuen directament que pateixen ansietat.

De fet, preguntant aquest dilluns a la Facultat de Química, la majoria d'estudiants admeten que porten malament haver de seguir les classes tancats a casa. "A mi se m'ha trastocat la son", comenta Joel Rico, de 18 anys i també estudiant de primer curs. El seu company de classe Álex Cruz assenteix amb el cap i assegura que a ell li passa el mateix. Expliquen que se'n van a dormir a les tres o les quatre de la matinada, es lleven al matí per fer classe, i després a la tarda dormen perquè es moren de son. Que què fan desperts tan tard a la nit? "Xatejar, jugar...", responen de forma vaga. No són els únics: altres universitaris contesten el mateix, que a la nit no poden dormir.

Joel Rico i Àlex Cruz, aquest dilluns al vestíbul de la facultat

La majoria també responen de forma generalitzada que, quan fan classes online, es lleven al matí cinc minuts abans que comencin. O sigui, que no tenen ni temps de treure’s el pijama i les segueixen tal com es lleven. Alguns fins i tot confessen que, de dilluns a divendres, no surten de casa en tot el dia. I els caps de setmana tampoc fan res de l'altre món. "Ens asseiem en un banc en una plaça", explica Belén Ejarque, que té 19 anys, estudia primer de química i d'administració i direcció d'empreses, i xerra amb unes companyes a la porta de la facultat. "Diumenge va fer un any que no trepitjo una discoteca. És molt trist", lamenta. Per desfogar-se, balla a casa i posa la música al màxim. Les seves amigues corroboren que aquesta també és la seva via d'escapament.

A l'esquerra, Belén Ejarque amb una companya a la porta de la facultat de Química

Amb aquest panorama, és difícil concentrar-se: aquesta és una de les principals preocupacions dels universitaris que recorren a la Unitat de Teràpia de Conducta. "Diuen que no es concentren per llegir i que, en conseqüència, no poden estudiar ni avançar a classe", explica la psicòloga. És un peix que es mossega la cua. La solució? A la facultat de Química hi ha dispensadors de gel hidroalcohòlic als passadissos, s'ha habilitat una porta d'entrada i una altra de sortida i es desinfecten les aules després de cada ús. Ara només falta que hi tornin els alumnes.

stats