Uns 800 inquilins de les Balears deixen de pagar el lloguer com a protesta

La vaga que va començar el mes passat ja aplega 16.000 ciutadans a tot Espanya, segons el Sindicat de Llogaters

Prop de 800 inquilins de les Balears han deixat de pagar el lloguer com a protesta davant la situació que viuen a causa de la crisi del coronavirus. Segons ha explicat el Sindicat de Llogaters en un comunicat, més de 16.000 llars del conjunt de l'Estat s'han sumat a aquesta vaga, que va començar el mes passat, i molts ja han aconseguit arribar a acords amb els propietaris, ja sigui de manera temporal o, fins i tot, pel que resta del contracte.

Segons el sindicat, la situació dels inquilins a les Balears és la pitjor de tot l'Estat a causa de la dependència del turisme i els elevats preus del lloguer. Asseguren que la immensa majoria dels eventuals de l'hostaleria i del turisme "quedaran sense treball, sense prestació i, possiblement, sense ajudes per al lloguer". A més, destaquen que les persones que han vingut a Mallorca per treballar durant la temporada "han acabat vivint en albergs".

Asseguren que l'objectiu d'aquesta vaga és pressionar el govern espanyol perquè aprovi una moratòria del pagament, com la que va posar en marxa en el cas de les hipoteques, durant el temps que duri l'estat d'alarma. Les mesures anunciades per l'Estat no són suficients, diu el sindicat, que, a més, recorda que hi ha jurisprudència basada en el Codi Civil per eximir del pagament del lloguer o reduir-lo per causa de força major. Tot i això, l'entitat denuncia que el govern espanyol s'ha limitat a aconsellar que seria desitjable arribar a acords per "evitar saturar els jutjats". 

D'altra banda, cal recordar que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Mallorca va explicar a l'ARA Balears que rebutjava la vaga perquè "els propietaris podran demandar els llogaters per impagament", segons va comentar Àngela Pons, una de les portaveus.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF