Societat 09/09/2020

Martí March: "Endarrerir l'entrada a l'escola no és la solució; no ho hem previst"

La Conselleria habilitarà una borsa de docents per fer substitució exprés tant a Primària com a Secundària en casos de confinament o contagis

Elena Navarro
3 min
Una aula buida de l'Institut Pere Vives d'Igualada.

PalmaUns 170.000 alumnes començaran el curs escolar a partir d'aquest dijous a les Illes Balears. El conseller, Martí March, ha assegurat aquest dimecres que endarrerir l'inici de curs "no s'ha previst" i que aquesta "no és la solució". "Fins quan? Amb quins paràmetres?", ha demanat, i ha insistit que "necessitam obrir les escoles ja". Cal recordar que el Col·legi de Metges, el Sindicat Mèdic, els equips directius d'Infantil i Primària i els sindicats educatius han defensat ajornar l'obertura de les escoles per la situació epidemiològica de les Illes i la manca de temps per enllestir els protocols. March ha lamentat que els col·lectius de metges no s'hagin dirigit a la Conselleria, sinó que s'han dirigit "directament a la societat".

Una de les preocupacions més importants dels centres és que manquin docents perquè s'hagin de confinar, sigui per contacte estret o perquè siguin positius. Fa uns dies Educació ja va informar que hi hauria substitucions en 24 hores, i aquest dimecres ha concretat que es crearà una borsa de professors per fer aquestes substitucions ràpides. Ara per ara, els professors es demanen en divendres i s'incorporen en dimarts. Amb aquest nou sistema, es preveu que si hi ha una necessitat en dilluns, no s'hagi d'esperar al dimarts següent a tenir el professor.

La directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, ha assegurat que el sistema es posarà en funcionament a partir de la setmana que ve, després de passar aquest divendres per la Mesa Sectorial. Sánchez també s'ha referit als professors vulnerables -que pateixen alguna patologia de risc davant el covid-19- i ha apuntat que actualment s'estan fent les proves serològiques a 1.256. Actualment, hi ha 300 baixes de professorat vulnerable, 168 dels quals són dones embarassades.

Espais i ràtios

Pel que fa als espais cedits, March ha informat que per ara s'han cedit un total de 67 espais als centres illencs que els han necessitat per poder reduir ràtios. Es tracta majoritàriament d'espais públics municipals, com poliesportius, biblioteques, antigues escoles, places públiques i tancament de carrers. S'han instal·lat, a més, 24 aules modulars més, 9 de les quals són a Eivissa i 15 a Mallorca. En total, durant el curs hi haurà 119 aules modulars, i a final de curs es preveu que en quedin 60.

Tot i que no han donat xifres concretes sobre ràtios, el conseller ha explicat que el nombre d'alumnes per aula als centres públics és, de mitjana, de 20 estudiants; i a la concertada se situa al voltant dels 23. Precisament per poder abaixar ràtios, un 75% dels centres de les Illes han optat per alguna modalitat de semipresencialitat, ha informat el director general de Planificació, Ordenació i Centres de la Conselleria d'Educació. Un total de 68 centres oferiran 2n d'ESO presencial (40 de públics i de 28 concertats); i la resta, 75, el faran semipresencial, 32 dels quals són públics i 43 concertats.

March ha subratllat que només hi ha hagut un augment de 118 matrícules respecte de l'any passat, mentre que en un any normal, l'increment és d'entorn dels 2.000 alumnes. "Això demostra la pressió demogràfica a les nostres escoles", ha reblat. Ha posat en valor que s'incorporin 560 docents més a la pública i a la concertada, i per al curs es disposa d'un total de 1.160.

D'altra banda, ha informat que s'incrementarà la plantilla d'educadors socials amb 25 professionals més, fins arribar a un total de 51 a l'Arxipèlag. La mesura es pren davant la previsió que hi hagi més necessitats de caire social que provoquin problemes de convivència, absentisme, fracàs i abandonament prematur. A més, per tal de mantenir el servei de menjadors, garantint la separació entre grups estables, es contractaran 190 monitors de lleure més.

El conseller ha recordat que les escoles no tancaran encara que hi hagi confinaments selectius, però sí que es controlaran els alumnes que han de fer quarantena mitjançant la llista que Salut donarà a Inspecció Educativa.

stats