L'Aemet va disparar l'alerta vermella tres hores i mitja després de les primeres inundacions

Segons un informe de la Direcció General d'Emergències, des dels primers moments ja es tenia constància de l'aparició de cadàvers i de desapareguts a la zona zero

L'annex d'un informe de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques indica que el primer avís per inundacions de domicilis a Sant Llorenç des Cardassar per les pluges torrencials del dia 9 es va rebre a les 18.31 h. La primera inundació a la via pública es va notificar a les 18.35 h. En canvi, l'Agència Estatal de Meteorologia no va establir l'avís de nivell taronja fins a les 18.53 h i no el va elevar a nivell vermell fins a les 22.07 h, més de tres hores i mitja després. Des de la Direcció General d'Emergències expliquen que des del primer moment ja es tenia constància de l'aparició de cadàvers i de persones desaparegudes als municipis de Sant Llorenç i Artà.

El Pla especial d'inundacions de les Illes Balears (Inunbal) va activar-se a les 22 h del dia 9 d'octubre en la situació operativa 2 i en la fase d'informació i seguiment. També es va convocar una reunió del Comitè de Direcció. Segons el protocol d'aquest pla, tots els efectius de la Guàrdia Civil, els bombers i la policia varen desplaçar-se al lloc dels fets. Així, entre les 19.30 h i les 21 h es varen mobilitzar tots els efectius i vehicles corresponents.

Segons l'informe tècnic emès pel Ministeri d'Indústria sobre els esdeveniments del passat 9 de juliol, a les 0.15 h del dia 10 d'octubre la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri d'Interior va demanar la intervenció del Ministeri de Defensa. Així, el primer element d'intervenció de l'UME va arribar a la zona de Mallorca afectada per les pluges a les 7 h del dia 10 d'octubre amb un total de 172 militars, 33 vehicles i 2 helicòpters.

Segons informa la Direcció General d'Emergències i Interior, es varen prioritzar les accions per retirar el gran nombre de vehicles que s'havien acumulat a l'entrada del poble i l'atenció a les víctimes que eren més accessibles. Es varen reportar 111 incidents a través del servei telefònic de l'112 i es varen gestionar fins a 221 incidents, donant assistència de salvament a 342 persones, ajudant a reunir famílies, a facilitar l'assistència sanitària i el trasllat als albergs. Les recerques del personal mobilitzat pel pla Inunbal han donat com a resultat la localització dels cossos sense vida de 13 persones.

En total es varen rescatar 52 persones, sis de les quals eren menors d'edat, es varen evacuar entre 150 i 200 persones als poliesportius de Miquel Àngel Nadal i Na Capellera de Manacor i es varen suspendre les classes a tots els municipis afectats.

El Govern ha destinat el 80% dels recursos a la recerca de persones desaparegudes i la resta a la neteja de torrents de Sant Llorenç i Canyamel. Des del passat 17 d'octubre a les 12 h, que és quan es va informar de la localització del darrer desaparegut, es va mantenir el mateix desplegament d'efectius i a partir d'aquest dilluns s'han prioritzat les tasques de recuperació de vehicles i objectes que es troben dins la mar a s'Illot.

En total, el Govern quantifica en més de 91 milions d'euros el cost dels danys provocats a la zona de la comarca del Llevant a causa de les torrentades.

Pel que fa als talls en les xarxes de telecomunicacions i el subministrament d'aigua i elèctric se sap que un total de 19.471 usuaris es varen veure afectats, amb puntes d'usuaris sense subministre a les 22 h del dia 9 d'octubre i a les 2 h del dia 10.

Des del Ministeri d'Interior també s'ha informat que després de la declaració de la zona afectada greument per una emergència de protecció civil es preveuen tot un seguit d'ajudes econòmiques a particulars, establiments i infraestructures municipals.

A les zones d'Artà i la Colònia de Sant Pere varen registrar-se precipitacions de 232,8 mm/h i 157,4 mm/h. El major volum de precipitacions va ser entre les 18.30 i les 19.30 h. El Ministeri també explica que el torrent de les Planes que travessa el municipi de Sant Llorenç es troba identificat en el Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables i com un lloc de Risc Potencial Significatiu.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF