Societat 12/09/2018

La inflació puja a l'agost un 1,9% a les Illes Balears

Al conjunt de l'Estat la xifra se situa en un 2,2%

Efe
2 min
És el quart mes en què la inflació se situa per damunt dels dos punts percentuals a l'Estat.

PalmaL'índex de preus de consum (IPC) interanual es va incrementar el mes d'agost un 1,9% respecte del mateix mes de 2017, mentre que al conjunt de l'Estat se situà en un 2,2%, segons les dades fetes públiques aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El creixement dels preus es va reduir a les Illes Balears una dècima respecte del juliol, mentre que en tot el país es va repetir l'augment del mes precedent, impulsat en gran part per la pujada dels preus de l'electricitat.

L'INE ha publicat aquest dimecres l'indicador de l'IPC corresponent a agost, que reflecteix un avançament mensual del 0,1% respecte del mes anterior, una dècima menys del calculat inicialment per aquest organisme.

La pujada dels preus de l'electricitat ha influït en l'evolució dels preus registrada aquest agost. Aquest fet també ha ajudat a compensar que l'encariment dels carburants hagi estat inferior aquest mes que l'agost de 2017.

Aquest és el quart mes consecutiu en què a l'Estat la inflació interanual se situa per damunt dels dos punts percentuals, cosa que no ocorria des del passat abril.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH), que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro, va quedar també el mes d'agost en el 2,2% interanual, una dècima menys que el juliol.

La inflació, que es va disparar a començament de 2017 impulsada pels preus energètics, s'havia contingut des de mitjans de l'any passat fins a començar enguany en el 0,6%. Des de llavors s'ha anat incrementant fins a arribar al 2,3% el juny i el juliol.

Les dades difoses aquest dimecres, i que ja varen ser avançades el passat 30 d'agost, suposen una mínima contenció dels preus, que en qualsevol cas encara estan molt afectats per l'encariment de l'electricitat, així com pel cost dels aliments i les begudes no alcohòliques.

El pes d'ambdues partides ha estat tan determinant l'agost que la taxa de variació anual de la inflació subjacent (que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics) disminueix una dècima, fins al 0,8%, quasi un punt i mig per sota de l'IPC general.

El fet que els preus dels carburants i lubricants hagin pujat menys el passat agost que fa un any, així com la baixada de preus dels automòbils, ha contribuït a contenir la pujada de l'IPC davant de l'increment que registraren el mateix mes de 2017. Que els paquets turístics i els serveis d'allotjament no s'hagin encarit tant com fa un any també són factors que han ajudat a contenir la inflació.

Per comunitats, l'IPC interanual descendeix en dotze, liderades per Astúries, amb una caiguda de dues dècimes. L'índex es manté en dues comunitats (Castella i Lleó i Navarra) i augmenta en tres (Canàries, Extremadura i el País Valencià).

stats