Societat 17/03/2018

Infermeria i Fisioteràpia, els estudis que han nascut amb la UIB

L’any 1977 es varen adscriure a la Universitat de Barcelona i un any després varen arribar a la Universitat de les Illes Balears, quan aquesta va néixer

A. Solano
3 min
Les futures infermeres han d’estar capacitades per treballar en diversos àmbits socials i institucions de salut i dur a terme les múltiples tasques inherents al seu rol.

PalmaInfermeria, com Medicina, és una de les carreres universitàries més demandades i amb més llista d’espera de la UIB. Actualment, la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia té més de 500 alumnes d’Infermeria i 240 de Fisioteràpia. “Rebem més de 800 sol·licituds de plaça cada any, prop de 130 de les quals entren a Infermeria i 60, a Fisioteràpia”, explica la degana de la Facultat d’Infermeria, Rosa Maria Alberdi.

L’any 1977,una fita històrica

Els orígens d’aquests estudis es remunten a l’any 1955, quan no eren universitaris. L’escola d’ATS va existir a l’antic hospital de Son Dureta entre el 1955 i el 1977. El centre depenia del Servei de Salut de la Conselleria i estava adscrita a la Universitat de Barcelona, ja que encara no havia nascut la Universitat de les Illes Balears.

L’entrada d’Infermeria a la universitat l’any 1977 “fou un dels esdevemiments històrics més importants per les seves conseqüències i perquè fou excepcional”, destaca la degana. La també Doctora Honoris Causa per la Universitat de Múrcia s’ha referit al reconeixement de la Infermeria “com una disciplina científica, amb un cos de coneixements propis, que la legitima com la màxima autoritat respecte de la seva aportació a la salut de les persones: la ciència de les cures”.

Per a Rosa Maria Alberdi. “sense compromís no hi ha excel·lència”. Defensa que l’ètica, la cura i la perspectiva cuidadora “són els pilars bàsics per al desenvolupament de polítiques públiques que tinguin com a objectiu el bé comú i l’apoderament dels ciutadans”. Aquests valors “converteixen les infermeres en persones especialment idònies per a les tasques de representació i gestió públiques”.

El 1977 els estudis d’ATS varen passar a ser una diplomatura. Un any després, amb el naixement de la Universitat balear, es vinculen com a escola adscrita a la UIB. El 1991 es dugué a terme la integració de l’Escola d’Infermeria, que depenia de la Seguretat Social en Escola Universitària d’Infermeria de la Universitat de les Illes Balears.

El 2010, amb la reforma del sistema educatiu europeu arran de la Declaració de Bolonya, els estudis d’Infermeria es converteixen en grau i passen a ser de 4 anys. Posteriorment, s’afegeixen a la facultat els estudis de Fisioteràpia.

Avui, els de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB són uns dels estudis més ben valorats en docència de l’Estat espanyol segons l’U-Ranquing de la Fundació BBVA.

“No tenim només una responsabilitat amb la formació dels alumnes, sinó un deure d’anar més enllà i contribuir en el desenvolupament de la societat de la qual formam part”, assenyala. Aquí “treballam amb dos valors: La justícia i la igualtat (entre homes i dones, entre aquells que són diferents, els que tenen discapacitats...). Estam compromesos amb la Llei d’igualtat aprovada fa dos anys i a fer feina perquè dins el pla d’estudis hi hagi aquests valors”.

La degana defineix el departament com un departament “actiu, que investiga, que participa”. Destaca la tasca d’una de les professores de la Facultat, Maria de Lluc Bauzà, “que pertany a la Comissió de Protecció al Major de l’IMAS i està contribuïnt a la creació d’un protocol per evitar el maltractament a les persones grans en l’àmbit domèstic”.

Fa dos anys que “treballam perquè els alumnes d’altres facultats puguin venir a fer pràctiques simulades de formació continuada aquí”. La degana treballa des de la convicció que els infermers han de desenvolupar la seva competència política, la capacitat de contribuir a les polítiques públiques”, i es refereix a una de les principals reivindicacions del sector: “És una professsió fortament feminitzada i amb molts estereotips de gènere. No complim les ràtios per nombre d’habitants i volem que se’ns jutgi per allò que aportam a la societat i no per altres disciplines”.

stats