Societat 27/05/2019

14.000 escoles de 34 països han patit atacs militars en els darrers cinc anys

Experts de tot el món participen a Palma en el cicle de conferències que defensa la Declaració d'Escoles Segures

Maria Fuster
2 min
Maidugu Magaji, professor a Nigèria

Palma"En els darrers cinc anys s'han registrat 14.000 atacs a col·legis. Al Iemen cada dia es produeixen 14 atacs contra escoles. És inacceptable perquè les bombes s'han construït als nostres països, a França, el Regne Unit, els Estats Units i Espanya", ha assenyalat Andrés Conde, president de Save The Children aquest dilluns a la inauguració de la Tercera Conferència Internacional sobre Escoles Segures, que ha tingut lloc a Can Balaguer i que aquest dimarts i dimecres continuarà al Palau de Congressos i a la qual hi participaran més de 300 experts.

Més de 300 experts participen a la Tercera Conferència Internacional d'Escoles Segures

Conde ha destacat que sempre que ha anat a zones de conflicte el que demana la població es que tornin a obrir les escoles perquè "és un lloc segur, on es poden reunir amb altres infants i sobretot perquè és on els nins poden ser nins". Alhora ha remarcat que les seves paraules no poden transmetre la visió d'un "nin tremolant de fred o amb por als bombardejos". La defensa dels centres educatius diu que són al "centre de la cultura de la pau".

El president de Save The Children celebra que dels 37 països que es varen sumar a la Declaració d'Escoles Segures s'ha passat a 89 països adherits, però que n'hi ha d'altres com Mèxic, Colòmbia i les Filipines que n'han de formar part. "Els hem de convèncer", afirma.

Reproducció a Can Balaguer d'una escola després d'un atac militar

Per la seva banda, Holly Cartner, consultora en temes de gènere per Global Coalition to Proteck Education from Attack, recorda el cas del segrest de 276 joves per part de Boko Haram no com un cas puntual. Cartner assegura que el segrest o el matrimoni forçat i la violació de les joves davant els seus companys d'escola o la utilització de les nines com a escut humà perquè pensen que tenen poders màgics afecten més al·lotes de les que aquí tenim consciència.

Maidugi Magaji, professor nigerià, ha explicat la seva història personal i la seva lluita per obrir una escola l'any 2011 i com més de 2.900 professors havien estat assassinats per part de membres de Boko Haram i més de 1.900 havien abandonat el seu lloc de feina. Finalment, parlant amb el líder dels insurgents varen aconseguir que abandonassin l'escola i amb el suport d'UNICEF varen poder tirar endavant el centre educatiu, en què sorprenentment va augmentar la matrícula, segons recorda. Magaji ha explicat que han hagut de sobreviure a atacs suïcides, sense que cap nin hagi estat víctima de les quatre bombes que varen fer explotar al centre.

stats