Societat 06/06/2020

La indecisió de Madrid posa en perill el pla pilot de turisme de les Balears

El govern espanyol encara no ha donat el vistiplau al projecte que l’Executiu autonòmic preveu engegar d’aquí a deu dies

Alba Tarragó
3 min
La indecisió de Madrid posa en perill el pla pilot de turisme de les Balears

PalmaQuan manquen dies per a la data prevista pel Govern balear per posar en marxa la prova pilot de turisme, l’executiu espanyol encara no hi ha donat una resposta. El pla preveu portar unes 6.000 persones a les Illes per mitjà d’un corredor segur que demostri que es compleixen les mesures de seguretat. Ja fa una setmana que la comunitat autònoma va enviar el document de la proposta a Madrid, però els ministeris dels quals depèn la decisió -Exteriors, Treball, Turisme, Transport i Sanitat- no han arribat a cap acord. Tot i que Exteriors va donar suport a la iniciativa divendres, la darrera paraula correspon al Ministeri de Sanitat, el qual no s’hi ha pronunciat encara. En qualsevol cas, la resposta ha de ser global, és a dir, que ha de ser el govern espanyol qui doni el vistiplau a la prova, la rebutgi o que l’accepti amb modificacions. Aquestes són les tres possibilitats a les quals s’enfronta l’Executiu autonòmic, el qual està disposat a fer canvis en el projecte amb la condició que pugui posar-se en marxa com abans millor, segons expliquen fonts del Govern. Mentrestant, el marge de maniobra per contractar els prop de 6.000 viatges previstos és cada vegada més curt i el sector turístic ja se’n ressent.

Fonts internes de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) reconeixen que esperaven rebre, “com a tard”, una contestació divendres, perquè els hotels necessiten un temps per posar els paquets d’allotjament a la venda. En la mateixa línia, fonts la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears asseguren que estan “a l’expectativa”. “El que calen són certeses”, adverteixen, atès que ja hi ha destinacions competidores, com ara Itàlia i Croàcia, que s’estan obrint als turistes. Si les Illes no demostren ara que són capaces de fer front a la crisi, després caldrà “recuperar-los”, indiquen.

Cal recordar que la prova pilot va ser una iniciativa del sector privat de les Balears. La FEHM va reclamar el 25 de maig que es posàs en marxa entre els dies 15 i 22 de juny amb l’objectiu de reiniciar els vols nacionals i internacionals, especialment amb Alemanya. Aquesta estratègia està pensada per millorar la seguretat dels turistes, objectiu amb el qual es pretén ampliar la informació de les mesures i les infraestructures per al control de la pandèmia. En aquest sentit, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va assegurar en la seva darrera compareixença que la prova pilot no suposaria cap risc, perquè es farà “amb molt de control per part dels touroperadors”. Aquest corredor haurà de permetre que tots els turistes tinguin “els mateixos drets que qualsevol ciutadà”, com ara “anar a les terrasses o a la platja”, va explicar Armengol, per tal d’avaluar al complet els efectes de la seva circulació.

El vet d’Alemanya

La idea és que els primers turistes arribin d’Alemanya, atès que és un país amb unes condicions epidemiològiques similars a les d’Espanya. Això permetria posar a prova les indicacions de seguretat a les fronteres i de seguiment de viatgers que es preveuen imposar en el territori espanyol a partir de l’1 juliol. La mesura, però, entra en conflicte amb l’anunci que va fer el ministre d’Exteriors alemany, Heiko Maas. El dirigent va afirmar que Alemanya aixecaria el 15 de juny la recomanació de no viatjar a l’estranger a causa de la pandèmia, amb l’excepció, de moment, d’Espanya i Noruega. La decisió es deu, segons Maas, al fet que “Espanya i Noruega permetran l’entrada de turistes una mica més tard”, ja que l’estat d’alarma a l’estat espanyol s’ha prorrogat fins al 21 de juny. Tot i això, va assegurar que aplicarien també la mesura a aquests dos països “un cop prenguin la decisió” de rebre passatgers estrangers sense limitacions.

Amb relació als moviments entre fronteres comunitàries europees, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, han enviat una carta a la presidenta de l’executiu de la Unió, Ursula von der Leyen, per tal de demanar que les restriccions per viatjar entre països s’aixequin alhora i de manera no discriminatòria. La Moncloa va difondre divendres el document en què ambdós mandataris aposten per una obertura “gradual” i “coordinada” de les fronteres i demanen que el Centre de Prevenció i Control de Malalties de la UE (ECDC) tingui un paper de lideratge en aquest procés.

MENTRESTANT, TOTES LES ILLES ARRIBEN A LA FASE 3

Mallorca, Menorca i Eivissa s’uniran a Formentera en la fase 3 el 8 de juny. Així, la població del conjunt de les Balears es beneficiarà de privilegis com ara la supressió de les franges horàries i la possibilitat de reunir-se amb un total de 20 persones. Pel que fa als bars, la principal novetat és que es permet el consum a la barra i l’ocupació del 50% de l’aforament interior, igual que als locals de comerç al detall. També es poden celebrar funerals amb un màxim de 50 persones i noces sense superar-ne les 150. A més, poden obrir de nou els gimnasos, i els cinemes i teatres al 50% de la seva capacitat, de la mateixa manera que les cases d’apostes, que també reprenen l’activitat.

stats