Els consumidors reclamen més als sectors de sempre: telefonia, transport aeri i servei d'oci

La Direcció General del Govern ha sancionat les males praxis per un import de gairebé 1,8 milions d'euros

"Tenim una administració més àgil i uns consumidors més informats, més formats i més exigents". És el balanç que ha fet la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, de les dades de la Memòria de Consum de 2018 que s'han presentat durant la setmana del consumidor. 

L'any passat es varen fer 8.757 reclamacions, 1.211 més que el 2017. Algunes d'aquestes queixes varen acabar amb sancions per valor d'1.790.061 euros, gairebé 500.000 més que l'any anterior, a causa de la sanció a Ibèria per mala praxi que va reportar una multa de 440.000 euros, una quantia que la companyia ja ha abonat. 

Gairebé un 60% dels expedients sancionadors ve de la reclamació del consumidor. Els sectors que lideren les queixes encara són la telefonia i internet (2.181) les companyies i el transport aeri (1.657) i els serveis d'oci (633).

Pel que fa al 2018 crida l'atenció el cas de Menorca, l'única illa on hi ha més reclamacions pel transport que pels telèfons, ja que "ha tingut molts de problemes amb les connexions d'avió amb Barcelona, atès que les opera una sola companyia", ha explicat el director general de Consum, Xisco Dalmau. A més, a Menorca el tercer motiu de queixa és l'administració d'energia i aigua, i es creu que l'aturada elèctrica del passat mes d'octubre és la causa que creixi aquest indicador. 

Dalmau ha remarcat el fet que es consolidi la via telemàtica per a la denúncia, ja que permet fer una reclamació sense personar-se en una oficina. Aquest servei s'ha duplicat en un any. De les 855 reclamacions en línia fetes l'any 2017 s'ha passat a 1.732. 

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF