Societat 16/07/2019

"Estabilitzat" i sense flames l'incendi a Beneixama després de cremar 900 hectàrees

Els continus focs a la zona des de dissabte fan sospitar de l'origen intencionat de les flames

Daniel Martín
2 min
Alguns dels paratges afectats per l'incendi a Beneixama, al sud del País Valencià

ValènciaL'incendi forestal que va començar ahir a la serra de la Solana, a la localitat de Beneixama (Alt Vinalopó), ha calcinat 900 hectàrees, gairebé totes de bosc, tot i que també algunes de cultius, segons dades facilitades per la Generalitat Valenciana. Així ho ha dit aquest matí el director general d'Emergències, José María Ángel, que ha afirmat que l'evolució del foc és "favorable" i que ja no té flames.

També s'ha mostrat optimista el president de la Generalitat, Ximo Puig, que després de reunir-se amb els membres del comandament avançant ha explicat que l'incendi està "estabilitzat". "La rapidesa en la resposta, la coordinació i l'esforç de tots ha aconseguit parar un incendi que podria haver sigut catastròfic, com fa un quart de segle en aquesta comarca", ha remarcat Puig, que ha defensat que "malgrat les dificultats que representa la deshumanització dels boscos, s'està avançat en una metodologia d'actuació".

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, visitant els comandaments desplaçats a l'incendi de Beneixama, al sud del País Valencià

Ràpida expansió del foc

Les flames van començar ahir a les 14 h a la carretera que uneix Beneixama i Fontanars dels Alforins, i van avançar cap un barranc amb molta vegetació, cosa que va propiciar el seu ràpid creixement, segons va explicar a À Punt l’alcalde de Beneixama, Vicent Ibáñez. Des d'aquell moment el foc no va parar de créixer i es va acostar als termes veïns de Fontanars dels Alforins, Bocairent i Banyeres de Mariola. Les flames també van ser molt a prop, a només 10 quilòmetres, de la serra de Mariola, un dels parcs naturals més importants del País Valencià.

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana va activar la situació 2 d'emergència perquè el foc podria afectar alguns nuclis de població. De fet, es van desallotjar 85 residents en cases disseminades. La gran columna de fum originada per l'incendi, que es va elevar fins a 15.000 peus, va obligar a variar la ruta d’alguns avions.

Les condicions meteorològiques –amb un vent que bufava a primera hora de la tarda amb força moderada del nord-oest i, sobretot, les temperatures altes amb 35 graus i una humitat relativa inferior al 30%– van dificultar l'extinció.

Cinc incendis a la zona en pocs dies

Sobre l’origen de les flames, els representants públics han explicat que encara és aviat per saber-ne les causes i han demanat centrar-se ara en apagar les flames. Amb tot, han reconegut que l'incendi de Beneixama és el cinquè foc declarat a la zona des de dissabte i això els fa sospitar. "És simptomàtic que hi haja hagut xicotets incendis i grans a la comarca en els últims dies, i que aquest s'haja iniciat prop de la carretera", ha reconegut Ximo Puig.

stats