Societat 28/09/2018

La importància de recuperar les vides

El documental ‘Milicianes’ s’emetrà el proper 2 d’octubre a IB3

M. Llull
2 min

ManacorJaume Miró i Tània Balló són els codirectors del documental Milicianes, que s’emetrà a IB3 el proper 2 d’octubre (a les 22.45 h), després de l’èxit de la seva preestrena el passat dijous al cine Rívoli de Palma. El projecte, l’espurna del qual s’encengué l’any 2013 amb l’obra de Miró Diari d’una miliciana, ha tingut la col·laboració de l’historiador Gonzalo Berger i la producció de Cinética, Nina Produccions, Televisió de Catalunya i IB3 Televisió.

Diari d’una miliciana era una peça de teatre documental sobre les meves recerques. Tània va veure la història i ens vàrem plantejar que quedaven moltes preguntes sense resposta”, diu Miró. Una fotografia i un diari escrit per una miliciana anònima eren les proves materials que donaven testimoni de la vida d’aquelles dones. Les germanes Daria i Mercè Buxadé i una Teresa, de la qual no se sabia el llinatge, eren les úniques identitats que es coneixien llavors.

Des que es varen posar d’acord per enllestir el projecte, la principal motivació dels directors va ser “recuperar la vida d’aquelles dones, les seves històries”, continua Miró. “Vàrem muntar un equip de recerca amb Gonzalo Berger amb l’objectiu de contar tot el que no se sabia d’elles i aportar nova informació. Ara hem pogut retornar aquelles vides a les seves famílies i a la societat”.

Perquè, a més de les germanes Buxadé, ara se sap que el llinatge de Teresa era Bellera, i que a la foto també hi era Maria Garcia. De la cinquena miliciana assassinada encara no se n’ha pogut confirmar la identitat. “Malgrat que ens sentim orgullosos d’haver recuperat les vides d’aquestes milicianes, això també ha de servir per mostrar l’horror al qual som capaços d’arribar”, sentencia Miró.

“Hem viscut un viatge molt intens emocionalment. Quan les vàrem poder identificar vaig tenir un sentiment molt fort d’injustícia”, explica per la seva banda Tània Balló, que ja fa temps que treballa “sobre la memòria de les dones”. “Queden moltes històries per descobrir i moltes vides enterrades, que s’han de recuperar en la mesura que puguem”. L’homenatge d’ahir a Son Coletes ha tancat un dels milers de cercles que encara queden oberts. “És molt emotiu quan la feina de recerca es fa pública i la pots compartir amb els altres. El que saps passa a ser de tothom”.

Balló té clar que recuperar la memòria no pot ser l’epicentre de cap debat. És, senzillament, “un dret de les víctimes i no podem opinar”. “La gent ha de poder tenir les restes dels seus familiars, i això és de justícia. Si no és possible, perquè algunes vegades hi ha impediments arqueològics o biològics, el mínim és que dignifiquem la seva memòria posant-los noms i rostres i recordant les seves històries”.

stats