Societat 19/06/2018

A Palma, una de cada quatre persones més grans de 65 anys viu tota sola i tres de cada quatre són dones

“Només sumant podem actuar en contra de la soledat no desitjada”

Blanca Garau
2 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaSembla que fer-se gran només fa ganes quan ets un infant i que fer-se vell és sinònim de soledat no desitjada, per la qual cosa l'Obra Social "la Caixa", l'Ajuntament de Palma i l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) del Consell de Mallorca han posat en marxa el projecte "Sempre acompanyats".

El vicepresident de l'IMAS, Javier de Juan, ha assenyalat que la de les Illes Balears és una societat “jove, però només sumant podem actuar en contra de la soledat no desitjada. El 2050, el 30% de la població palmesana serà gent gran -el doble que en l'actualitat-, i serà necessari reorganitzar les ciutats i afrontar la importància de com atenem els nostres majors”.

Presentació del projecte 'Sempre acompanayats' al Caixa Fòrum de Palma

De les persones que viuen soles a Palma, més de la meitat, el 58%, tenen més de 75 anys i el 22,2% de la població gran de la capital balear és dependent. Hi ha una taxa de soledat del 26% en una societat “excessivament especialitzada i amb poc espai per a les persones”, com ha explicat De Juan.

La seu del Caixa Fòrum ha acollit avui una roda de premsa per presentar aquest programa a la qual han assistit, entre d'altres, la coordinadora general de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Catalina Trobat, la directora del programa Gent Gran de l'Obra Social "la Caixa ", Cristina Segura, i el vicepresident de l'IMAS, Javier de Juan.

‘Sempre acompanyats’ es va posar en marxa a Terrassa, Girona i Tortosa fa cinc anys i ha servit per aconseguir tant que la persona recuperi la seva autoestima com per acarar "espais inèdits" de reflexió i treball conjunt i "donar visibilitat i resposta" a una realitat que és "complexa" i que cal que sigui abordada de manera "específica i comunitària", ha assenyalat Trobat.

Una de cada quatre persones més grans de 65 anys de Palma, el 26%, viu sola, i de les que resideixen soles, tres de cada quatre són dones. Aquest projecte començarà, en primer lloc, als barris de Santa Catalina, el Jonquet i el Terreno. L'estadística a Palma mostra que hi resideixen 66.046 persones més grans de 65 anys, que suposen el 15% dels 430.000 habitants de la capital balear.

El projecte ja està en marxa i compta amb un grup de voluntaris. També ha començat una ronda de contactes amb tots els agents involucrats en aquest problema, l'elaboració d'un diagnòstic compartit i la creació d'un grup de treball per oferir una resposta integral i coordinada a aquestes situacions.

stats