Societat 14/10/2020

Les illes de la Mediterrània demanen a Brussel·les que en valori la vulnerabilitat

El director general de Relacions Exteriors del Govern, Antoni Vicens, ho va defensar a la sessió plenària del Comitè Europeu de Regions

Ara Balears
1 min
Fotografia aèria de la badia de Pollença afectada per les fortes ratxes de vent

PalmaEl director general de Relacions Exteriors del Govern balear, Antoni Vicens, va defensar aquest dimarts a la sessió plenària telemàtica del Comitè Europeu de les Regions (CDR) un dictamen que insta la Comissió Europea a elaborar una estratègia per a les illes de la Mediterrània que tingui en compte les seves característiques i vulnerabilitats específiques, segons ha informat l'agència Efe.

A través del dictamen 'Cap a un ús sostenible dels recursos naturals en el marc insular mediterrani', la comissió a càrrec de la seva elaboració demana a Brussel·les que desenvolupi accions concretes que impliquin la coordinació entre aquests territoris, els estats membres i la Unió Europea.

Segons detallen en el text, la situació provocada pel covid-19 "ha posat de manifest l'especial vulnerabilitat dels territoris insulars", que tenen recursos escassos. Asseguren que aquestes illes tenen actius ambientals cada vegada més precaris. En aquest sentit, remarquen que un dels principals problemes de les Illes és que són molt dependents del continent.

A aquest fet s'hi suma que afronten importants costos addicionals a la producció d'energia, així com altres despeses vinculades a la reconversió i la reestructuració dels seus sectors econòmics. D'altra banda, la seva dependència cap al sector dels serveis ha provocat que les economies d'illes mediterrànies siguin fortament colpejades per la crisi derivada de la pandèmia mundial.

Tot i això, remarquen que les illes tenen un gran actiu de biodiversitat; per això, demanen que es "millori la resiliència" del sistema agroalimentari per poder tenir una "sobirania alimentària suficient" per poder afrontar situacions com desastres naturals, conflictes politicosocials o situacions de crisis sanitàries, com la del covid-19.

stats