Societat 11/06/2021

Salut bat rècords de vacunació i avança el calendari previst

La immunització dels illencs d’entre 35 i 39 anys s’anticipa tres setmanes

3 min
Una infermera prepara una vacuna contra el covid-19.

PalmaLes Balears han acabat la setmana batent rècords en la vacunació contra el coronavirus. Les dades publicades dijous i divendres per la Conselleria de Salut mostren que s’han administrat més de 16.000 dosis cada dia, i la previsió és que es continuï a aquesta velocitat. De fet, aquesta accelerada ha permès avançar el calendari de vacunació. En un primer moment, Salut preveia començar a vacunar les persones d’entre 35 i 39 anys al juliol i, finalment, aquesta franja d’edat s’ha acabat avançant tres setmanes.

El mateix divendres, el Govern balear va informar que els illencs dins aquest col·lectiu ja podien demanar torn per rebre el vaccí a la pàgina web Bitcita. Es tracta d’un grup poblacional format per 83.567 illencs nascuts entre els anys 1982 i 1986, ambdós inclosos, que es començarà a immunitzar aquest dimecres. Amb aquest nou col·lectiu, la campanya d’immunització queda actualment oberta a totes les persones nascudes entre 1952 i 1986, és a dir, les de 35 a 69 anys. D’altra banda, Salut ha habilitat 37.605 espais nous per autocitar-se: 27.709 són a Mallorca, 3.280 a Menorca i 6.616 a Eivissa i Formentera.

411.200 dosis al juny

En una setmana, s’ha acabat la pauta de vacunació d’un 3,5% de la població diana de l’Arxipèlag i, segons les dades de la Conselleria actualitzades fins al tancament d’aquest setmanari, el 24,1% dels ciutadans (237.848 persones) ja estan immunitzats. A més, el 46,6% (460.228 persones) havia rebut almenys una dosi. Per illes, a Mallorca s’han administrat 533.959 vaccins; a Menorca, 56.907; a Eivissa, 78.096, i a Formentera, 4.604. Cal recordar que aquesta setmana tots els centres de salut de Mallorca vacunen a l’horabaixa, entre 50 i 150 vaccins diaris, segons la mida de l’ambulatori. Se sumen als punts de vacunació massiva habilitats a l’Arxipèlag, que ja tenen totes les línies operatives. Durant el mes de juny, arribarà la remesa més gran de vials fins ara. Segons va informar la consellera de Salut, Patricia Gómez, en comissió parlamentària, el Ministeri de Sanitat enviarà 411.200 vaccins de totes les farmacèutiques (Pfizer, Janssen, AstraZeneca i Moderna).

En la compareixença, Gómez va explicar que tenen damunt la taula vacunar contra el covid-19 els adolescents als centres educatius. Gómez va opinar que “seria el més fàcil i el més ràpid”, però va admetre que “hi ha una part tècnica i de viabilitat que s’ha de valorar”. En tot cas, la decisió dependrà de com avança l’estratègia de vacunació, que debaten l’Estat i les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial.

Segons el calendari dissenyat fins ara, es preveu immunitzar els adolescents abans de començar el curs vinent. L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) ja va autoritzar el fàrmac de Pfizer per a menors de 12 a 15 anys, però encara no s’ha aprovat a Espanya.

Aquesta setmana també s’ha assolit una fita important: s’ha habilitat el Certificat covid de la Unió Europea a les Balears. Des de dijous, els ciutadans de les Illes el poden sol·licitar mitjançant el sistema cl@ve o DNI digital, i a partir d’aquest dilluns es pot demanar en punts físics d’atenció específica per al certificat. Salut encara no ha concretat quins seran, però ha avançat que n’hi haurà tres a Mallorca, dos a Menorca, un a Eivissa i un a Formentera.

Tots els indicadors milloren

Els casos actius de covid-19 continuen davallant i divendres se’n registraven  467 a tot l’Arxipèlag, una xifra a què no s’arribava des de l’estiu passat. Si es compara la situació insular a escala de l’Estat, les Illes continuen com una de les comunitats amb millors indicadors epidemiològics i sanitaris. La incidència acumulada de coronavirus a 14 dies continua sent la segona més baixa, amb 42 casos per 100.000 habitants, per darrere del País Valencià, que en registra 40. També és la segona amb menys llits ocupats per pacients infectats (un 0,93%) i la que registra una taxa de positivitat més baixa (2,5%) en les proves per detectar el virus.

Cal remarcar l'acceleració del calendari de vacunació de les Balears aquests darrers dies. Fa un mes, la previsió de la Conselleria era poder començar a vacunar les persones d'entre 30 i 39 anys al juliol i finalment s'ha acabat avançant tres setmanes. A més, tots els punts de vacunació de l'Arxipèlag estan a ple rendiment i aquest mes s'espera la remesa més grans de vials fins ara: 411.200 dosis, segons va informar la consellera Patricia Gómez en comissió parlamentària.

Els darrers dos dies s'ha batut rècord de vaccins posats, amb més de 16.000 dosis inoculades cada dia, i la previsió és que se segueixi en aquest ritme, amb excepció només dels caps de setmana, quan davalla una mica perquè els centres de salut vacunen de dilluns a dijous.

En una setmana s'ha acabat la pauta de vacunació d'un 3,5% de la població diana i, ara com ara, el 24,1% dels ciutadans (237.848 persones) ja estan immunitzats. A més, el 46,6% (460.228 persones) han rebut almenys una dosi. Per illes, a Mallorca s'han administrat 533.959 vaccins; a Menorca, 56.907; a Eivissa, 78.096 i a Formentera, 4.604.

stats