Societat 18/01/2021

Espanya registra un dels pitjors caps de setmana: 84.287 contagis i quasi mig miler de morts

El ministre de Sanitat obre la porta a ampliar el toc de queda des de les 20 h

Núria Rius Montaner
4 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu.

MadridEspanya deixa enrere un dels pitjors caps de setmana pel que fa a l'increment de casos detectats: 84.287 contagis nous des de divendres, segons el registre oficial del ministeri de Sanitat publicat aquest dilluns. A més a més, la incidència acumulada (IA) també s'ha disparat al conjunt de l'Estat fins als 689 casos per cada 100.000 habitants. Un salt enorme si es té en compte que dijous passat l'IA no arribava als 600 casos. Per al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, la xifra pot ser l'indicador que "estem al punt àlgid de la tercera onada", ha apuntat aquest dilluns en roda de premsa.

Simón també ha afegit que és el resultat de les festes que hem deixat enrere i que, malgrat tot, els increments diaris "són més suaus" des que les comunitats van començar a desplegar mesures el 8 de gener. Tanmateix, no només preocupen els contagis sinó també la situació als centres hospitalaris. Al conjunt de l'Estat hi ha 23.184 ingressats per covid i quasi un terç dels llits UCI -un 32,71%- estan ocupats per malalts de covid. Simón ha reconegut que els pròxims dies seran durs, no només als hospitals, sinó també pel que fa a les defuncions, 455 més des de divendres segons les xifres del ministeri. "Continuaran augmentant", ha admès. La xifra ja suposa un increment molt important respecte a divendres, en què es van comunicar 235 defuncions a tot l'Estat.

Impacte baix de la nova soca

Sobre si aquest increment té relació amb l'expansió de la soca britànica de covid detectada a finals del mes de desembre, Simón ha apuntat que de moment la variant britànica a Espanya no ocupa un "espai important" i tot indica que "té una prevalença de menys del 5%". Simón ha dit que progressivament s'aniran detectant més casos, en funció de l'espai que ocupi.

Aquest escenari fa dies que ha portat les comunitats a desplegar més restriccions i també a exigir a l'Estat mesures com ara un confinament domiciliari, per ara descartat. Les demandes, però, han dut un nou embolic jurídic. L'últim pols té a veure amb els horaris del toc de queda que recull l'estat d'alarma vigent i que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha obert la porta a modificar per primer cop, si totes les comunitats així ho decideixen en la reunió interterritorial d'aquest dimecres. "No li anticiparé la decisió. Escoltarem, i avaluarem si la mesura és correcta", ha dit Illa en una entrevista aquest dilluns a La Sexta.

La nova topada entre govern espanyol i comunitats ha vingut després que Castella i Lleó hagi aprovat ampliar el toc de queda a partir de les 20 h quan l'estat d'alarma actual només permet activar-lo a partir de les 22 h. És per això que el govern espanyol ha presentat aquest dilluns un recurs davant el Tribunal Suprem (que l'estudiarà demà dimarts) perquè suspengui cautelarment la decisió. "Tot el que afecti els drets fonamentals ha de tenir eines jurídiques i la decisió [de Castella i Lleó] no està emparada per l'actual estat d'alarma. Veurem què determinen les autoritats", ha reiterat Illa defensant el recurs. Ha afegit que "no es tracta d'aprovar moltes mesures, sinó de donar compliment efectiu a les mesures vigents".

En aquest sentit, Simón s'ha manifestat escèptic amb modificar només una mesura com la del toc de queda. Si bé ha reconegut que qualsevol mesura tindrà efectes, ha afegit que "hi ha alternatives i opcions per controlar la transmissió més enllà del toc de queda", entre elles tancar l'interior dels bars o espais no essencials. "Són menys populars però més eficaces. A vegades és millor tenir poques mesures i efectives que moltes i poc efectives", ha conclòs.

La decisió de l'executiu espanyol de recórrer la mesura de Castella i Lleó no ha estat exempta de crítiques per part de les altres comunitats. No només de la regió afectada, sinó també de Madrid. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha criticat la "interferència" del govern espanyol davant els plans de les comunitats per frenar els contagis. "Si no fan res, que no molestin", ha etzibat Ayuso.

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha apuntat que tot el que siguin més eines jurídiques per poder fer front als contagis i desplegar restriccions és benvingut. "El que ens sembla increïble és que el govern espanyol presenti un recurs per una decisió que el govern de Castella i Lleó considerava que necessitaven per gestionar la pandèmia i, alhora, la vulgui portar dimecres al consell", ha dit Vergés.

Malgrat que la tercera onada està deixant unes xifres molt més crítiques que la segona, Illa ha mantingut que les comunitats encara tenen marge per aprovar més mesures en funció de la situació epidemiològica i ha insistit que "cal donar-se un temps per veure el resultat que tenen". Tanmateix, el ministre ha reconegut que li preocupa la situació als hospitals –a Catalunya, per exemple, els hospitals freguen el pic de la segona onada amb 2.809 ingressats per covid–, sobretot per l'ocupació dels llits de les unitats de cures intensives. Ara bé, ha apuntat: "No crec que s'arribi a col·lapsar, la situació és complicada, hem elaborat plans de contingència", ha dit, una afirmació que dista de la preocupació als hospitals.

Accelerar la vacunació

Sobre l'estratègia de vacunació, Illa ha reconegut que "el coll d'ampolla" actual en el procés de vacunació no és la capacitat del sistema d'administrar la vacuna, sinó el nombre de dosis que estan arribant. Ha posat com a exemple els problemes de distribució de Pfizer, que aquest dilluns només ha enviat el 56% de les dosis acordades. En total, Espanya ha rebut 205.727 dosis que seran repartides de manera equitativa entre les comunitats, segons ha dit el ministeri. Fruit de la disminució de les vacunes disponibles, però, l'Estat no només ha repartit les vacunes tenint en compte els criteris poblacionals, sinó "assegurant que totes puguin administrar la segona dosi de la vacuna a aquelles persones que els toqui". Per això, Catalunya rebrà 30.000 vacunes de Pfizer, la meitat de les previstes. Aquest procediment, però, serà puntual, ha explicat Simón, i la setmana que ve el repartiment es farà per criteris poblacionals.

Illa també ha recordat que l'Estat ja rep dos tipus de vacunes, la Pfizer i la Moderna, i n'espera dues més aviat. "Anirem rebent més dosis –ha dit–, i entre març i abril tindrem un increment molt important del nombre de vacunes".

Més restriccions

La llista de comunitats que amplien les restriccions continua creixent. L'última regió a anunciar mesures més dràstiques ha sigut Castella-la Manxa, que davant el repunt de contagis ha avançat el toc de queda a les 10 de la nit, també ha decretat el tancament de bars i restaurants, tant a l'interior com a l'exterior, i el confinament municipal, de manera que la població no podrà entrar i sortir sense una causa justificada. A més, també ha tancat els espais culturals, com ara teatres i cinemes, i ha ordenat suspendre les visites a les residències. Andalusia també confinarà a partir de demà dimarts totes les capitals de província excepte Sevilla i Jaén.

stats