Societat 23/10/2018

Els treballadors de Cemex asseguren que la cimentera genera tres milions de beneficis

Des del comitè s'adverteix que la fàbrica podria tancar a mitjan desembre, cosa que provocaria l'acomiadament de 250 persones

Aina R. S.
3 min
Cimentera de Lloseta propietat de l'empresa multinacional Cemex

PalmaDesprés de la notícia del tancament de la fàbrica de ciment de Lloseta, els treballadors asseguren que la cimentera és viable econòmicament i per aquest motiu encarregaran un informe de viabilitat que ho demostri. En un comunicat els treballadors declaren que la cimentera produeix tres milions d'euros anuals de beneficis. I tot i que les previsions eren que en generàs sis milions, es demostra que no hi ha pèrdues i, per tant, és rendible.

Segons Roberto Serrano, coordinador estatal de Cemex Espanya d'UGT FICA i treballador, l'empresa ha defensat que la fàbrica no dona suficients beneficis tenint en compte les pèrdues que genera globalment. Però, de fet, els treballadors sospiten que la decisió ja estava presa. Així ho han explicat en el comunicat, en el qual informen de tot un seguit de detalls interns de la producció i la rendibilitat de la cimentera.

Segons aquestes informacions, l'any 2016 va ser positiu en termes de productivitat. Durant el 2017 el rèdit va ser menor i l'empresa va posar més personal tècnic provinent de la Península per intentar augmentar el rendiment. Això, segons els treballadors, va generar moltes despeses d'hotels i dietes. D'altra banda, expliquen que es va incentivar per part de l'empresa l'ús de fuel per augmentar el rendiment dels forns i es va suprimir el combustible alternatiu, una decisió que també va augmentar les despeses de producció i no va aconseguir augmentar la productivitat. Finalment, per al 2018 estava prevista la instal·lació d'uns fons mòbils per millorar la productivitat que finalment es varen muntar en una altra planta sense informar-ne els treballadors. En conclusió, els empleats estan convençuts que l'empresa ha pres mesures en els darrers anys perquè la productivitat minvàs i poder justificar el tancament.

Reunió a la Conselleria de Treball

Aquest dilluns horabaixa el conseller de Treball, Iago Negueruela, va reunir-se amb els treballadors de la cimentera de Lloseta i els directius de Cemex. L'objectiu era intentar trobar una solució al tancament de la fàbrica, ja que perjudicaria un total de 250 treballadors directes i indirectes.

Negueruela va explicar que l'empresa de moment es manté ferma en la decisió de tancament però espera poder arribar a una negociació pactada perquè s'ho repensi. Roberto Serrano, coordinador estatal de Cemex Espanya d'UGT FICA, va informar que ara tenen 15 dies per fer un informe de viabilitat que demostri la rendibilitat de la cimentera.

Reunió del Conseller de Treball Iago Negueruela amb els treballadors de la cimentera de Lloseta i els directius de l'empresa Cemex

Vicenç Villalonga, president del comitè de treballadors, va assegurar que el tancament de la cimentera respon al fenomen progressiu de deslocalització de les indústries a Espanya i sospita que Cemex té intenció de traslladar la producció a una de les seves fàbriques d'Egipte.

Tot i això, la cimentera de Lloseta, propietat de la multinacional Cemex, podria tancar les portes a mitjan desembre. De moment l'empresa ja ha dit que mantindria les instal·lacions com a planta de distribució i emmagatzematge, fet que només garantiria la feina a vuit treballadors dels 104 que formen part de la plantilla fixa de la fàbrica.

D'altra banda, hi ha el requeriment d'adaptar les instal·lacions a l'actual normativa europea, que obliga a disminuir els gasos de CO2 i a afavorir el respecte mediambiental. Això suposaria una inversió considerable per part de Cemex que, de moment, l'empresa es nega a fer-hi.

El conseller de treball, Iago Negueruela, va reconèixer les dinàmiques a les quals recorren aquest tipus d'empreses, "tots sabem què passa quan una multinacional com Cemex pren una decisió com aquestes", ha declarat. Tot i així, Negueruela confia que l'empresa estigui disposada a negociar i a trobar una alternativa al tancament definitiu.

El proper 5 de novembre es preveu que es faci públic l'expedient de regulació. Així doncs, durant aquestes setmanes continuaran les negociacions entre els treballadors i l'empresa per intentar arribar a un possible acord. Mentrestant el comitè d'empresa ja ha advertit que no es descarten mobilitzacions.

A la trobada també hi va assistir el batle de Lloseta, Chema Muñoz, que va informar que el tancament de la fàbrica afectarà directament els pressupostos del municipi, que deixarà de percebre 200.000 euros anuals en concepte d'impostos.

stats