Societat 29/11/2019

Un 40% de les zones humides de les Balears té més de la meitat dels hàbitats originals alterats

La majoria s'han vist afectats per l'urbanisme, especialment durant els darrers 20 anys, segons un estudi de la World Wildlife Fund

K. O.
2 min
Estany del Bisbe, al torrent de na Borges.

PalmaUn 40% de les zones humides de les Balears té més de la meitat dels seus hàbitats originals alterats, segons un estudi de la World Wildlife Fund (WWF). En total, s'ha calculat que a les Illes n'hi ha 358 i quasi tots aquests espais són costaners i s'han vist afectats per l'urbanisme, especialment els darrers 20 anys. L'entitat assenyala que dos terços dels aiguamolls tenen menys de dues hectàrees i com a exemple recorden que hi ha zones humides petites que durant l'estiu es poden convertir en un aparcament d'una platja. També adverteixen que es té poca informació al respecte i els espais humits més petits no solen estar protegits.

Sobre les zones humides de menys de dues hectàrees la fundació explica que un 83% són artificials perquè és aigua que prové de camps de golf, safareigs, basses de depuradores, pedreres i extraccions d'argila. Aquests espais suposen un "important" atractiu per a la fauna, especialment si s'han naturalitzat amb el temps perquè hi apareix vegetació aquàtica. Pel que fa a les zones humides naturals (17%), es tracta de petites basses d'aigua a desembocadures que es converteixen en petits ports segurs per a moltes aus migratòries, zones de cria d'amfibis i insectes.

L'estudi ha estat presentat aquest divendres a la Conselleria de Medi Ambient per Teresa Gil, responsable del programa d'aigua de WWF. El document demana que la Demarcació de Costes de les Balears protegeixi zones humides com la que hi ha a Cala Pi, a Mallorca, i la desembocadura del Torrent del Figueral, a Eivissa. La WWF també proposa que es faci un decret balear per protegir totes les zones humides i que es completi el catàleg de Zones Humides del Pla Hidrològic i que s'inclogui dins l'Inventari Nacional d'Aiguamolls.

Cal recordar que totes les zones considerades com a humides a l’Arxipèlag, però també les que podrien ser potencialment recuperables, varen quedar per primera vegada delimitades i blindades contra noves construccions, d’acord amb l’aprovació del Pla hidrològic de les Illes Balears. Un total de 41 zones humides de Mallorca, 30 de Menorca i 8 de les Pitiüses, quatre per illa, estan incloses en el llistat del catàleg. A més, fins ara no s’havien recollit les bases temporals.

stats