Societat 29/09/2020

Els hotels de les Balears podran ampliar la seva superfície fins un 10%

Els consells insulars i el Govern, en el cas de Mallorca, podran tornar a incrementar aquest percentatge fins al 15%

Ara Balears
2 min
Un hotel de les Illes Balears.

PalmaEls hotels de les Balears podran ampliar la seva superfície fins un 10%. Així s'ha decidit aquest dimarts al Parlament balear, on s'ha aprovat el decret llei 8/2020 de reactivació econòmica. En concret, seran les administracions competents de cada illa les que triaran si prefereixen aplicar el 10% o el 15%.

Si bé la redacció inicial de l'article preveia que es podrien ampliar fins un 15% i els consells podien decidir davallar aquest percentatge, "l'actual redacció no varia pràcticament en res el sentit de l'article", ha apuntat la diputada del PSIB, Mercedes Garrido. No obstant això, afegeix, "es permet incrementar l'autonomia insular, per la qual cosa de manera general es permetrà ampliar fins un 10%". A més, els consells Insulars –en el cas de Formentera, Menorca i Eivissa– i el Govern –en el cas de Mallorca– "podran pujar fins un 15% o davallar al 10% aquesta ampliació".

En qualsevol cas, "són obres per adaptar els establiments a les restriccions sanitàries i per millorar l'eficiència energètica i en cap cas suposen un increment de les places turístiques", recorda Garrido. La portaveu de MÉS per Mallorca, Joana Campomar, ha recalcat que la seva formació "vol un sector turístic de qualitat, amb sous dignes i sense incrementar places".

Per la seva banda, el portaveu de Podem, Alejandro López, ha qualificat aquesta decisió de "bona notícia", tot i que lamenta que no s'hagi acceptat l'esmena sobre la "limitació temporal de l'augment d'edat de 12 a 15 anys perquè no computi la plaça turística" i ha advertit que aquest fet "podria convertir-se en un augment encobert de places".

Per altra banda, el portaveu del Partit Popular, Toni Costa, ha insistit que amb aquest decret llei "no s'impulsarà l'economia" i adverteix que si ara es permet l'ampliació d'un 10%, "hi ha la possibilitat que es pugui quedar en un 0%". Per la seva banda, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha recalcat que amb aquesta mesura "s'han tallat les cames a la modernització turística".

Declaració responsable

Un altre dels temes inclosos en el projecte de reactivació econòmica és el de la declaració responsable. En un principi, preveia que els promotors poguessin iniciar projectes de reforma aportant només una declaració responsable en què es comprometin a complir la normativa. Unes facilitats que s'aplicarien a totes les sol·licituds fetes fins al 31 de desembre del 2021.

No obstant això, "s'han millorat alguns aspectes de diversos articles, com per exemple l'article 5 sobre la declaració", segons exposa Alejandro López. El portaveu exposa que aquest article va provocar dubtes en un principi, però s'ha modificat i ara dona més seguretat als que es vulguin acollir a la declaració responsable, ja que redueix els casos en què es pot efectuar". Es tracta d'una eina "que en altres territoris és molt útil, i esperem que a les Balears també pugui ser-ho".

El portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha criticat aquesta proposta. "És una mala notícia perquè és un bon instrument per agilitzar. Volen que la capacitat de fer obres a través de la via ràpida no sigui possible. No permetran que es facin obres majors", ha dit. Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha recordat que "modernització no vol dir ampliació".

stats