Els hotels de les Balears podran ampliar la seva superfície fins un 10%

Els consells insulars i el Govern, en el cas de Mallorca, podran tornar a incrementar aquest percentatge fins al 15%

Els hotels de les Balears podran ampliar la seva  superfície  fins un 10%. Així s'ha decidit aquest dimarts al Parlament balear, on s'ha aprovat el decret llei 8/2020 de reactivació econòmica. En concret,  seran  les administracions competents de cada illa les que  triaran  si prefereixen aplicar el 10% o el 15%.

Si bé la redacció  inicial  de l'article preveia que es podrien ampliar fins un 15% i els consells podien decidir davallar aquest percentatge, "l'actual redacció no varia pràcticament en res el sentit de l'article", ha apuntat la diputada del  PSIB , Mercedes Garrido. No obstant això, afegeix, "es permet incrementar l'autonomia insular, per la qual cosa de manera general es permetrà ampliar fins un 10%". A més, els consells Insulars –en el cas de Formentera, Menorca i Eivissa– i el Govern – en el cas de Mallorca– "podran pujar fins un 15% o davallar al 10% aquesta ampliació".

En qualsevol cas, "són obres per adaptar  els  establiments a les restriccions sanitàries i per millorar l'eficiència energètica i en cap cas suposen un increment de les places  turístiques ", recorda Garrido. La portaveu de MÉS per Mallorca, Joana Campomar, ha recalcat que la seva formació "vol un sector  turístic  de qualitat, amb sous dignes i sense incrementar places".

Per la seva banda, el portaveu de Podem,  Alejandro  López, ha qualificat aquesta  decisió  de "bona  notícia ", tot i que lamenta que no s'hagi acceptat l'esmena sobre la "limitació  temporal  de l'augment d'edat de 12 a 15  anys   perquè  no  computi  la plaça turística" i ha  advertit que  aquest fet "podria convertir-se en un augment encobert de places".

Per altra banda, el portaveu del Partit Popular, Toni Costa, ha insistit que  amb aquest decret llei "no s'impulsarà l'economia" i adverteix que si ara es permet l'ampliació d'un 10%, "hi ha la possibilitat que  es pugui quedar en un 0%". Per la seva banda, el portaveu  d'El  Pi, Josep Melià, ha recalcat que amb aquesta mesura "s'han tallat les cames a la modernització  turística ".

Declaració responsable

Un altre dels temes inclosos en el projecte de reactivació econòmica és el de la declaració responsable. En un principi, preveia que els  promotors  poguessin iniciar projectes de reforma aportant només una declaració responsable  en què  es comprometin a complir la normativa. Unes facilitats que s'aplicarien a totes les  sol·licituds fetes fins al 31 de desembre  del  2021.

No obstant això, "s'han millorat alguns aspectes de diversos  articles , com per exemple l'article 5 sobre la declaració", segons exposa  Alejandro  López. El portaveu exposa que aquest article va provocar dubtes en un principi, però s'ha modificat i ara  dona  més seguretat als que es vulguin acollir a la declaració responsable, ja que redueix els casos  en què es pot efectuar " . Es tracta d'una eina "que en altres territoris  és  molt  útil, esperem  que  a les Balears  també pugui ser-ho".

El portaveu d'El Pi,  Josep  Melià, ha criticat aquesta proposta. " És  una mala  notícia  perquè  és  un bon instrument per agilitzar. Volen que la capacitat de fer obres a través de la  via  ràpida no sigui possible. No permetran que es facin obres majors", ha dit. Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha recordat que "modernització no vol dir ampliació".

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF