Els hospitals públics reserven un miler de llits per a pacients amb Covid-19 o sospitosos

Els plans de contingència preveuen 173 llits per a malalts crítics

Els hospitals del Servei de Salut han reservat un miler de llits d'hospitalització per a pacients amb Covid-19 o per a casos sospitosos, tot i que el nombre pot variar segons les necessitats assistencials. A Son Espases, hi haurà 253 llits per a pacients sospitosos pendents de les proves de confirmació i 196 més per a pacients positius confirmats. Així mateix, hi haurà 200 llits a Son llàtzer, 85 a l'Hospital d'Inca, 51 al de Manacor, 22 al Mateu Orfila (Menorca) i 70 a Can Misses (Eivissa). Tots els pacients sospitosos d'estar afectats per la Covid-19 estan ingressats en habitacions individuals amb l'objectiu d'agrupar, tant com es pugui, aquest perfil de pacients en unes àrees determinades.

En cas que sigui necessari, la xarxa hospitalària pública disposarà de l'hospital Sant Joan de Deu, el de la Creu Roja, l'hospital de Llevant, el Grup Quirón, el Grup Assistencial Juaneda, l'Hospital de Muro, la Policlínica Nostra Senyora del Roser (Eivissa) i la Clínica Juaneda (Menorca).

Els plans de contingència dels hospitals també preveuen augmentar el nombre de llits per a malalts crítics fins a tenir-ne 173. Son Espases en tindrà 40 més, que s'afegirien als 33 actuals; Son Llàtzer disposarà de 31 més; els hospitals d'Inca i Manacor, 12 més cadascun; el Mateu Orfila, 6 més; i Can Misses, 24 més.

Aquesta ampliació suposarà la reestructuració de les àreees de reanimació, les unitats de recuperació postanestèsica (URPA) i les de cirurgia major ambulatòria (CMA). A més, farà possible que s'obrin espais nous per allotjar els pacients crítics positius de Covid-19. De la mateixa manera que a les àrees d'hospitalització, els pacients ingressats a les UCI confirmats de coronavirus estaran ingressats en àrees específiques.

La Conselleria de Salut ha previst que aquesta setmana es redueixi l'activitat quirúrgica ordinària, encara que es mantindran les cirurgies urgents, oncològiques i preferents. Els pacients quirúrgics i de les àrees d'obstetrícia s'agruparan en una zona específica de cada hospital. A les urgències es mantenen dos circuits: un per atendre pacients amb símptomes respiratoris i un segon per a les altres patologies.

Per fer front a l'increment de la pressió assistencial, els hospitals reforçaran les plantilles i contractaran 182 professionals, entre metges, infermers, auxiliars, radiòlegs, zeladors i professionals de la neteja. Es contractaran 75 persones per a l'hospital de Son Espases, 27 a Son Llàtzer, 28 a l'Hospital de Manacor, 20 a l'Hospital d'Inca, 12 a Can Misses i 20 a l'hospital Mateu Orfila.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF