TOCAR TERRA
Societat 09/08/2019

L’horta mallorquina es reorganitza

Mateu Morro
3 min
L’horta mallorquina 
 Es reorganitza

Bona campanya a sa Pobla

Segons les informacions, la temporada ha estat excel·lent

A sa Pobla hi ha anys bons i anys dolents. Diuen que la sort del pagès pobler s’assembla al qui posa en una rifa: s’exposa a guanyar molt o a no guanyar res, fins i tot a perdre-hi. Enguany, les informacions que arriben de sa Pobla són bones. Sembla que tenim davant una temporada excel·lent. Hi ha hagut una bona anyada i el preu de la patata al mercat europeu ha estat bo. Es parla d’un 30% d’increment en el valor de les vendes de l’any 2019 respecte de l’any passat. Els pagesos estan contents de com ha anat la campanya i els portals de comercialització també. Se suposa que d’aquí a poques setmanes es podrà fer una avaluació més completa dels resultats. En el món agrari no tot són males notícies, i quan en tenim de bones les hem de saber valorar.

Les ametles patiran la sequera

A les Balears es preveu un descens d’un 20% en una producció de 1.000 tones

L’ametla a Mallorca, en canvi, no pareix que enguany hagi d’anar bé. Mentre que al conjunt de l’Estat la previsió és que la producció pugi una mica, i fins i tot bastant si es considera la mitjana dels cinc darrers anys, a les Balears es preveu un descens d’un 20%, en una producció de 1.000 tones. Aquesta situació també es constata a Extremadura i es relaciona amb la sequera. A Andalusia també es preveuen disminucions de collita a zones de Granada i Almeria. La sequera ha afectat altres territoris, però l’entrada en producció de noves plantacions en regadiu ha llançat cap amunt la producció. L’abandonament del conreu i l’estat de l’ametlerar vell són factors a tenir en compte, però la reducció prevista per a 2019-2020 està més relacionada amb la sequera (escasses precipitacions i temperatures molt elevades) que han patit els arbres.

L’hortalissa es reorganitza

Aquest sector de la producció agrària ha manifestat una evolució negativa

Un dels sectors capdavanters de la producció agrària balear és el sector productor d’hortalisses. Però, des de fa un grapat d’anys, s’hi manifesta una evolució negativa. La constatació d’aquesta tendència és la pèrdua de pes de la producció local en el conjunt d’hortalisses comercialitzades en el mercat majorista de Mercapalma. Els pagesos atribueixen aquesta evolució a la competència en preu de les hortalisses que arriben de fora: aquesta afluència, cada cop major, d’hortalissa peninsular provoca una caiguda de preus que es fa difícil d’aguantar pels hortolans de les Illes. Així i tot, el sector està en remodelació i es belluga. Han aparegut noves empreses com Terracor i Es Mercat, mentre que altres com Agroïlla i Agromallorca mantenen el seu dinamisme. Hem de parar esment a les hortalisses de producció local perquè és un dels àmbits en què la nostra agricultura té més possibilitats de desenvolupament.

El Projecte Leader es reactiva

Aquest programa, que ajuda el món rural, s’ha renovat a Mallorca

El Projecte Leader, un programa europeu d’ajuda al món rural, vehiculat a través de grups locals, reprèn un renovat dinamisme a Mallorca. Ara la iniciativa està en mans de les corporacions locals de l’illa. L’objectiu és impulsar projectes renovadors en l’àmbit de la transferència de coneixements i de la innovació en el sector agrícola, millorar la viabilitat de les explotacions, organitzar la cadena de distribució d’aliments, restaurar i preservar els ecosistemes agraris i forestals i, en general, fomentar socialment i econòmicament les zones rurals. Tant de bo que el programa es consolidi, s’executi i repercuteixi en iniciatives valuoses en l’àmbit de la vida local i del món agrari mallorquí, especialment en propostes que afegeixen nous coneixements i innovació.

Comença la verema a Eivissa

L’estiu d’elevades temperatures ha avançat aquest esdeveniment

El passat 5 d’agost, amb la verema de la varietat malvasia, va començar la verema 2019 dels vins de la terra d’Eivissa, un començament primerenc afavorit per les elevades temperatures. No debades les Pitiüses estan a l’extrem sud de l’arxipèlag. Un estiu amb elevades temperatures i sense pluges ha provocat un estrès hídric a la vinya que permetrà aconseguir vins amb un gran potencial aromàtic. Mai no hi ha cap mal que no tingui un costat bo. Les previsions inicials són d’una disminució de la producció de raïm en relació amb la verema del 2018. L’any 2018 es varen veremar a Eivissa 62 hectàrees de vinya i la producció de raïm superà les 292 tones, 76 de les quals foren de raïm blanc i 216 de raïm negre. A poc a poc es va constituint un vinyet eivissenc amb possibilitats productives.

stats