Societat 14/06/2018

Un home se suïcida saltant per la finestra quan l’anaven a desnonar

Els serveis socials havien alertat de la “vulnerabilitat greu” de la família, que vivia a Cornellà

Marta Vergoñós
4 min
La façana de l’edifici on es va matar l’home amenaçat per un desnonament ahir a Cornellà.

Cornellà de LlobregatEl 21 de març van picar a la porta de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat per demanar ajuda. Eren una parella, d’uns 45 anys, i els estaven a punt de fer fora de casa perquè feia onze mesos que no podien pagar el lloguer i el deute els ofegava. Ahir era la tercera vegada que un jutge havia fixat una data per desnonar-los i la visita de la comitiva judicial va acabar tràgicament. L’home es va matar tirant-se daltabaix d’un desè pis de l’edifici, segons van explicar els Mossos d’Esquadra.

La mort va produir-se abans que els funcionaris judicials accedissin a l’habitatge, situat al carrer de les Camèlies de Cornellà. El pis era propietat d’una entitat bancària, Banco Popular, quan es va subscriure el contracte de lloguer en litigi i actualment forma part de la cartera immobiliària de la societat Quasar, participada en un 51% pel fons Blackstone i en un 49% pel Banco Santander.

Els serveis socials municipals feien seguiment de la situació de la llar on la víctima vivia amb la seva parella des d’aquella primera visita del mes de març. Ahir, la tinent d’alcalde d’Educació i Política Social de Cornellà, Montse Pérez, va assegurar que el consistori havia redactat fins a tres informes per demanar la suspensió del desnonament. L’últim, va dir, el van enviar al jutjat dimecres, un dia abans que es produís la mort de l’home.

En la primera visita de la parella, fa tres mesos, els serveis socials ja van constatar que es tractava d’un cas “d’emergència social”, va remarcar ahir Pérez, i això va motivar el primer informe urgent que acreditava una “vulnerabilitat greu” de la parella. El primer intent de desnonament va quedar aturat. Semblava una victòria, però només era un primer assalt.

Dos intents d’expulsió

A principis de juny els van comunicar que el dia 14 del mateix mes havien de tenir les maletes fetes i marxar de casa. Llavors, l’Ajuntament va intentar repetir l’operació, però aquest cop el jutjat va desestimar el nou ajornament. En un intent quasi desesperat, els serveis socials van emetre un tercer informe el dia 13 a la tarda. No van rebre cap resposta i ahir, a primera hora, la comitiva judicial es va personar al pis, situat al barri de Sant Ildefons. Com que la parella es negava a sortir de casa, a quarts de deu del matí els funcionaris van avisar els Mossos d’Esquadra perquè els ajudessin a entrar al domicili i desnonar la família. Quan els mossos van arribar van tornar a pujar al pis. “Ara obrim”, els van dir des de l’altra banda de la porta. Però en comptes del soroll del pany el que van sentir van ser els crits d’una dona. La seva parella, desesperada, s’acabava de llançar per la finestra.

Els Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM) van comparèixer de seguida però només van poder confirmar que l’home havia mort a causa de l’impacte. La comitiva va aturar el desnonament i la dona va ser traslladada al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (Cuesb).

L’Ajuntament va expressar la seva impotència pel fet que el procés judicial tirés endavant tot i els seus informes en què es demanava la suspensió del desnonament. “No entenem aquesta pressa i no entenem per què no s’ha pogut ajornar, més enllà de pensar en una especulació pura i dura”, va lamentar la tinent d’alcalde. Pérez va anunciar que el govern municipal estudiarà les opcions que tenen per emprendre accions legals contra Banco Popular, l’entitat propietària del pis quan es va fer el contracte de lloguer, tot i que després va traspassar aquest actiu immobiliari a la societat Quasar.

Fonts de Quasar van rebutjar ahir tota responsabilitat i van assegurar que el procés judicial contra la parella s’origina abans de l’operació per la qual Blackstone va comprar a Banco Santander la cartera d’immobles que l’entitat càntabra havia incorporat després de quedar-se el Popular. Les mateixes fonts de la societat immobiliària van afegir ahir que després que el llançament s’ajornés per primer cop van oferir als llogaters que marxessin a canvi de condonar-los el deute, que ara ja tenia més d’un any d’antiguitat: “S’hi van negar”, van assegurar.

Més impagaments de lloguer

Les entitats socials alerten des de fa temps de l’increment dels desnonaments, especialment els lligats als impagaments de lloguer, i les xifres del Consell General del Poder Judicial ho corroboren. Només en el primer trimestre d’aquest any sis de cada deu famílies que han perdut la casa vivien de lloguer: 2.366 en total. La resta van ser execucions hipotecàries. Durant el 2017, dues terceres parts dels desnonaments que es van executar a Catalunya (8.624) van ser per impagament del lloguer. En total, 13.300 famílies es van quedar sense casa.

Una portaveu del Sindicat de Llogaters, Irene Sabaté, va afirmar ahir que el suïcidi del veí de Cornellà “és una manifestació extrema i dramàtica d’un problema estructural, la crisi habitacional, en la qual els governs tenen un paper rellevant”. Per això l’entitat va reclamar al nou govern espanyol que “es posi les piles” i rectifiqui el rumb d’una legislació “que camina en direcció oposada a garantir el dret a l’habitatge”, en referència a la recent aprovació de la llei que permet els desnonaments exprés.

“Per a nosaltres aquesta mort no és accidental”, va recalcar ahir Sabaté amb duresa. En la mateixa línia, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va assegurar que “això no són suïcidis, són assassinats”, una afirmació que van compartir molts usuaris a les xarxes socials al llarg del dia. Aquest també serà el lema d’una concentració silenciosa convocada per a aquest migdia davant de l’Ajuntament de Cornellà.

stats