Societat 26/11/2019

Un home cala foc a una dona en un parc públic de Palma

La víctima, cremada greu, ja està hospitalitzada i la Policia Nacional ha detingut el presumpte agressor

C. Tudurí/m. Fuster/t. Crespí
3 min
El presumpte agressor amb els agents de la Policia Nacional

PalmaUn home ha ruixat amb líquid inflamable i ha encès, expressament, una dona aquest dimarts cap a les 10 h al parc públic de Son Peretó, a Palma. Segons el servei d'emergències mèdiques (SAMU) la dona és viva, però està greu, i té el 40% del cos cremat. D'entrada l'han duita a l'Hospital de Son Espases però hores després l'han traslladat a la unitat de cremats de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelonaon roman ingressada. La Policia Nacional també ha detingut un home com a presumpte autor de l'agressió.

La primera hipòtesi dels investigadors, segons fonts de la Policia Local de Palma, és que es tracta d'un cas de violència masclista. Aquesta agressió ha passat just l'endemà del 25-N, el Dia internacional per a l'eliminació de les violències masclistes. Just aquest dilluns al vespre es va fer una manifestació en contra de la violència masclista a Palma que va reunir unes 6.000 persones.

La dona, que té una setantena d'anys, segons diversos testimonis, estava asseguda en un banc del parc quan l'home s'hi ha apropat i li ha calat foc. Ana, una treballadora de la neteja d'Emaya, segons ha explicat a l'ARA Balears, ha sentit que la víctima cridava: "Un boig m'ha calat foc!" i s'hi ha acostat per ajudar-la i atendre-la. "M'ha dit que un boig l'havia cremada. Jo he apagat el foc com he pogut i m'he posat a plorar", ha explicat.

La policia científica examina els llocs dels fets

La treballadora ha explicat els fets a la Policia i els ha dit que no havia pogut veure l'agressor perquè s'havia centrat en la víctima. "La dona estava conscient. M'ha dit que no em preocupàs, però estava tota cremada", ha afegit Ana, i ha afirmat també que la víctima li havia dit que l'agressor té uns 55 anys i els cabells negres. Aquests trets coincideixen amb els del detingut, però l'agredida no ha dit a la treballadora que fos algú que coneixia.

El presumpte agressor detingut, que és conegut al barri, coneixia la víctima, tot i que els veïns tenen versions contradictòries sobre si era parella seva o no. Un veí, que demana que no es publiqui el seu nom, ha confirmat a l'ARA Balears que ell mateix ha acompanyat els policies a la casa del detingut, que assegura que és parella de la víctima, i que allà l'han trobat amb les mans i els calçons amb taques negres. També ha explicat que tant el presumpte agressor com la víctima són habituals del parc –fet que també han confirmat altres testimonis–, on sovint beuen alcohol.

Mitja dotzena d'agents de la Policia Local i de la Policia Nacional han precintat la zona sota les ordres de la cap de la investigació. Els policies han duit el presumpte agressor –a qui al barri coneixen pel malnom de Conguito– al parc, on ha quedat retingut fins que una hora més tard l'han emmanillat i se l'han enduit a la comissaria. Un equip de la policia científica també ha anat a la zona per recollir proves al banc on s'ha comès l'agressió. Més tard encara s'ha ampliat més la zona precintada.

Els agents de la Polica Local investiguen els fets ocorreguts al parc de Son Peretó

El nebot del detingut ha explicat que viu amb el presumpte agressor i assegura que no és parella de la víctima, tot i que també ha dit que víctima i arrestat són alcohòlics i es troben sovint al parc. "Aquesta dona la conec perquè ha vingut moltes vegades a la casa perquè és indigent i ve per estar acompanyada del meu oncle", ha afirmat, tot i que ha insistit que no són parella. També ha explicat que ella havia rebut altres agressions, i que ho havia denunciat, però que la policia no hi havia fet res.

El nebot del detingut s'ha mostrat molt enfadat amb l'actuació de la policia perquè assegura que el detingut pateix una discapacitat psicològica, i que ell és el seu tutor i ha de ser-hi quan se l'interrogui.

Les xifres de la violència masclista

Segons dades facilitades per l'Institut Balear de la Dona (IBDona), des de l'any 2003, més de 1.000 dones han estat assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya, de les quals 35 eren de les Illes Balears. Durant el 2019 s'ha comès un assassinat masclista a les Illes. A Veronika Hoffmann la va matar a ganivetades l'home que era la seva parella, a la Colònia de Sant Jordi, el 22 de setembre.

Segons el web feminicidio.net, durant aquest any, fins a la data del 25 de novembre, hi ha hagut 94 feminicidis i altres assassinats de dones a tot l'Estat. Les estadístiques oficials xifren les víctimes en 52, cinc més que durant tot el 2018. A més, entre els crims masclistes s'hi han de comptar tres menors morts enguany i set l'any passat. Més de 40 nins han quedat orfes des de l'any passat.

Als jutjats de Balears, l'any 2017 es varen tramitar 5.412 denúncies per violència masclista. L'any 2018, 5.352, és a dir, 60 menys que l'any anterior. En els dos primers trimestres del 2019, 2.609 dones han denunciat maltractaments. A més, el 2017 es varen tramitar 906 ordres de protecció, de les quals 775 es varen adoptar. L'any 2018 varen ser 982 les tramitades, i 832 les que es varen aplicar. Els dos primers trimestres d'enguany se n'han sol·licitat 546 i se n'han adoptat 443.

L'IBDona va atendre l'any 2017 2.008 dones i durant el 2018, 1.824, és a dir, 184 menys. L'any 2017 el servei d'atenció psicològica de Mallorca va rebre 618 sol·licituds, de les quals 444 varen iniciar tractament; l'any 2018 la xifra va augmentar, tant la de les peticions, que varen ser 792, com la de les dones ateses, que va arribar a 486. També hi va haver menors que varen rebre atenció psicològica: 30 el 2017 i 34 l'any passat.

La casa d'acollida Casal Ariadna, que depèn de l'IBDona, va oferir un sostre a 163 persones: 82 dones, 70 menors i una persona adulta al càrrec d'una acollida. L'any 2018, 134 persones varen viure en aquest casal: 72 dones i 62 nins i nines. El servei de 24 hores d'atenció telefònica va rebre l'any 2017 935 telefonades per violència masclista. La xifra es va més que duplicar el 2018, arribant a les 2.224 telefonades.

Des del principi de l'any fins ara s'han rebut 3.185 trucades de dones agredides per homes. Fa dos mesos Maria Duran, directora de l'IBDona, va informar que les cridades al telèfon 24 hores han augmentat aquest primer semestre un 54% respecte del primer semestre del 2018. Segons Duran, les prop de 600 telefonades de diferència són perquè "el número (971 17 89 89) cada vegada és més conegut i perquè hi ha més dones que decideixen no callar".

stats