Societat 04/03/2020

La Guàrdia Civil, amb un 7% de dones, conclou que hi ha igualtat

El cos de seguretat ha presentat un pla, engegat el 2019, que demostra que encara hi ha dues especialitats sense presència femenina

A. T.
3 min
Imatge de la presentació del Pla d'Igualtat de la Guàrdia Civil

PalmaLa Guàrdia Civil ha presentat aquest dimecres a Palma el seu primer Pla d'igualtat a escala estatal, publicat l'11 de juliol de 2019 i en marxa des d'aleshores, la mateixa setmana en què se celebra el Dia de la dona. Aquesta iniciativa ha consistit en l'anàlisi de dades des del 2010 fins al 2017 amb l'objectiu de fer una diagnosi de la situació del cos en termes d'igualtat. Tot i que els resultats mostren que a la Guàrdia Civil hi ha un 7,3% de dones a escala estatal –i un 9,4% a les Illes Balears–, la tinent Marisol Rodríguez Pintor, encarregada d'implantar el pla a les Balears, considera que "no hi ha desigualtat".

Rodríguez ha puntualitzat que al cos es produeix la igualtat real, que no és el mateix que la igualtat numèrica, i reconeix "si bé cada vegada hi ha més dones, encara no n'hi ha a dues especialitats", el Grup d'Acció Ràpida i la Unitat Especial d'Intervenció. Actualment, la major part de la plantilla femenina es concentra al Departament de Seguretat Ciutadana.

En aquest sentit, subratlla també que "a mesura que s'escala verticalment, es troben menys dones". Sobre això, la tinent explica que cal tenir en compte que "entre caps i guàrdies, hi ha un major nombre de persones i que la valoració d'una dona en aquesta escala suposa menys significació que en els casos d'oficials o sotsoficials".

Pel que fa a la presència femenina, Rodríguez diu que "podria augmentar", però, atès que "el fet de presentar-s'hi és voluntari, no és possible aconseguir aquesta igualtat al 50%". Almenys, indica, cal "transmetre que l'oportunitat existeix". Tot i això, la tinent desconeix si el Pla d'igualtat preveu campanyes o accions per promoure l'accés de les dones al cos.

Encara que la Guàrdia Civil assenyala que "les mesures tenen una naturalesa preventiva", no se n'han ofert detalls. De moment, el que es pretén és fer un seguiment d'aquestes dades "a llarg termini per saber si hi ha hagut alguna millora". Per altra banda, els objectius que es persegueixen consisteixen a "desenvolupar i establir unes polítiques per aconseguir la igualtat entre homes i dones", així com "millorar l'accés i la promoció i disminuir les renúncies" o que "la vida laboral no afecti la personal".

Quant a assetjament, actituds sexistes i discriminació, l'agent ha informat que arran del Pla d'igualtat s'han publicat dos protocols i s'han començat a "oferir xerrades a totes les unitats perquè tothom sigui conscient d'aquestes conductes i de com les han de comunicar". Però davant la pregunta de si es coneixen casos d'aquest tipus, Rodríguez sosté que no en té "constància" ni coneix si s'ha produït algun episodi d'assetjament sexista.

Una de les bones notícies que reflecteix aquest estudi és que hi ha una igualtat real entre salaris. "Es varen fer unes anàlisis entre un home i una dona que ocupaven el mateix lloc de feina per saber si la retribució era la mateixa i el resultat va ser positiu", explica Rodríguez, qui destaca, a més, la transparència de la institució quant a les retribucions dels seus funcionaris.

Aina Calvo: "La presència de la dona a la societat és fonamental"

“Podem dir que som un cos de referència”, declarava Rodríguez en referència a l’Observatori d’Igualtat, únic entre les forces de l’Estat. No obstant això, subratlla que “no hi ha suficient personal en aquesta àrea per fer un seguimient efectiu de l’evolució del Pla d’igualtat”.

Per la seva banda, la delegada del govern de l’Estat a les Illes Balears, Aina Calvo, ha transmès a la Guàrdia Civil el seu “reconeixement i agraïment”. Calvo, que també ha estat present durant la roda de premsa convocada per presentar el Pla d’igualtat, ha recordat que “la presència de la dona a la societat és fonamental”.

“Sou un referent, no només per a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, sinó també perals homes i les dones del país”, ha afirmat la delegada. Aquest pla suposa per a ella “un clar signe de modernització” i la presència de les 190 dones que formen part del cos de seguretat demostra que “avançam cap a un país millor”.

stats