Societat 20/10/2020

Greenpeace destapa un abocador il·legal a Felanitx i acusa Ecoembes de mentir

L'empresa assegura que la informació és "falsa, intencionada i molt allunyada de la realitat a Espanya"

A. Tarragó
3 min

PalmaL'ONG Greenpeace ha publicat aquest dimarts l'informe Ecoembes miente. Desmontando los engaños de la gestión de residuos de envases domésticos amb què acusa l'empresa Ecoembes de mentir a les Balears, on té convenis amb les administracions públiques de les quatre illes. La recerca de Greenpeace demostra, entre altres qüestions, que les empreses adjudicades per Ecoembes guarden, enterren i exporten plàstics de manera irregular.

A Mallorca, on l'empresa s'encarrega de gestionar els contenidors grocs –destinats al reciclatge dels plàstics–, l'ONG denuncia que pràcticament un 40% dels envasos que varen entrar a la planta de selecció va ser incinerat. Segons les dades de la memòria del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic aportades per Greenpeace, a la planta de selecció d'envasos del Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca hi varen entrar 21.486 tones de plàstic, 8.000 de les quals varen anar directament a la incineradora.

Juntament amb això, l'entitat ecologista denuncia l'existència d'un abocador il·legal a Felanitx, on hi ha grans quantitats de plàstics que es llencen al medi ambient. Allà, adverteixen, hi ha "milers d'envasos sense rebre cap tractament per part de l'empresa 'recicladora".

Ecoembes desmenteix les dades

Per la seva banda, l'empresa Ecoembes assegura en un comunicat en resposta a l'informe que la informació difosa és "falsa, intencionada i molt allunyada de la realitat a Espanya" i que, fins i tot, "contradiu les dades oficials i les fonts estatals i internacionals". A més, acusa Greenpeace d'irresponsable pel "risc de desincentivació de l'hàbit de reciclatge" que suposa el document.

En la seva defensa, l'organització afirma que la seva activitat està "completament regulada i sotmesa al control i certificació de l'Administració pública", que pot "sancionar les males praxis". Segons Ecoembes, "això no ha ocorregut mai" en els més de 20 anys que fa que treballa a Espanya. A més, declaren que en diverses ocasions han ofert a Greenpeace accedir a les seves dades i que no han obtingut cap resposta per la seva part.

Després de qualificar l'informe d'"estratègia de pressió i influència política basada en la desconfiança, el renou i la confusió social", l'empresa declara en una nota de premsa que la seva fita és "reduir la generació de residus i reciclar-los cada vegada més i millor". En qualsevol cas, no especifica quines dades de l'informe no són certes ni desmenteix l'existència de l'abocador il·legal a Felanitx, atès que estan "analitzant totes les acusacions per respondre en detall", asseguren fonts internes.

Greenpeace manifesta que Ecoembes "és un monopoli format per les principals marques contaminants de plàstic", com ara Coca-Cola, Nestlé i P&G, i que aquestes "netegen la seva imatge a través d'aquesta entitat pantalla". L'ONG recorda que quan una empresa ven un envàs amb un punt verd "significa que s'ha pagat un percentatge perquè Ecoembes el recuperi i recicli". Però això només ho fa un 25% de les vegades, de manera que la resta "passa a contaminar el medi ambient".

A escala estatal, Greenpeace assenyala que "un 44% dels plàstics espanyols acaba en abocadors, quan la majoria podrien ser reciclats". A més, destaca que "del 2012 al setembre del 2020, s'han comptabilitzat 342 incendis en plantes de reciclatge i, almenys, fins al 2019, 35 apareixen en els llistats de recuperadors i recicladors homologats per Ecoembes".

Exportació de residus

A banda d'això, l'ONG argumenta que Espanya es troba entre els països que exporten residus. Per exemple, han trobat durant dos anys seguits envasos plàstics espanyols en abocadors il·legals, com el de Jenjarom, a Malàisia. A més, diuen que "el Ministeri d'Energia, Ciència, Tecnologia, Canvi Climàtic i Medi Ambient malaisi ha tornat a Espanya, en els dos darrers anys, més d'una vintena de contenidors de residus plàstics que intentaven entrar al país il·legalment".

Per tot això, Greenpeace demana a Ecoembes que "destini la taxa obtinguda pel punt verd a pagar els costos de gestió íntegrament i deixi de fomentar les falses solucions". També requereix al govern espanyol i les comunitats autònomes "que estableixin una legislació que fomenti la reutilització i un sistema de gestió de residus integral" i als ajuntaments "que fomentin mesures per a la reducció del plàstic d'un sol ús". En la mateixa línia, sol·liciten als consumidors "que redueixintant com sigui possible el seu consum de plàstic d'un sol ús i que continuïn separant residus fins que tinguem un sistema eficaç de gestió".

stats