Societat 28/12/2019

Els 20 graus per Nadal ja no són una excepció

Miquel Bernis
2 min
Els 20 graus per Nadal ja no són una excepció

BarcelonaDurant la vigília de Nadal es va arribar als 23 graus a Pollença i a 22,5 a Eivissa i es varen superar també els 20 a Palma. El mateix dia 25 les màximes varen escalar fins als 23 graus a Artà i fins als 22,5 a sa Pobla, i encara per Sant Esteve el vent del nord va fer enfilar el termòmetre fins als 23 graus a Calvià i fins als 22 a l’aeroport de Palma. Poc o molt, tothom s’està adonant que les temperatures de 20 graus per Nadal són cada vegada menys una excepció, i les dades confirmen aquesta idea estesa.

L’augment de la temperatura és l’alteració més clara i més fàcilment registrable que s’està produint amb el canvi climàtic, i les festes de Nadal no en són una excepció. Fent una suma dels dies amb més de 20 graus que s’han registrat entre Nadal i Reis als aeroports de Palma, Eivissa i Menorca, queda clar que aquest ambient suau per Nadal ha deixat de ser una anècdota. Els darrers cinc anys de manera consecutiva sempre hi ha hagut com a mínim un parell de dades de més de 20 graus durant les festes, bé sigui a Maó, a Palma o a Eivissa. Al llarg de les dècades anteriors no hi ha hagut cap sèrie tan seguida d’anys amb temperatures de més de 20 graus, tot i que a cavall del canvi de segle també hi va haver diverses festes nadalenques càlides. Destaquen sobretot les del 2002, en què tant per Nadal com per Cap d’Any es varen superar els 20 graus a Palma.

El gràfic mostra com també als anys 90 hi va haver uns quants anys bastant seguits en què les temperatures suaus varen marcar les festes, però la barra que indica la suma per lustres deixa clar que els darrers cinc anys és quan clarament s’ha fet més càlid el Nadal. Tot i que estam agafant dades d’un període de només dues setmanes, que serveix poc per poder determinar una tendència global, l’augment de la freqüència de dies càlids al voltant de Nadal sembla força clara.

En general, el 2019 també deixa algunes dades destacables, sobretot a Palma. L’Observatori de Portopí ha tornat a registrar enguany una temperatura mitjana de 19 graus, i és el cinquè any consecutiu que la mitjana de tot l’any no baixa d’aquests 19 graus, un fet que és excepcional si es té en compte que entre el 1978 i el 2014 només es va arribar en tres ocasions més a aquests 19 graus de mitjana. El rècord continuarà ubicat a l’any 2016, quan la mitjana va ser dues dècimes de grau més alta que enguany. A Menorca la mitjana quedarà en 17,3 graus, lluny del rècord, de 18,1, i a Eivissa tampoc s’ha estat a prop de batre el rècord de temperatura anual, ja que els 17,8 graus d’enguany queden lluny dels 18,5 del 2016.

stats