Societat 05/07/2021

Els governs balear i valencià reclamen a l'Estat que reguli el preu del lloguer

Els vicepresidents dels dos executius han demanat la mesura a la primera cimera entre les dues comunitats, que ha tingut lloc a Palma

2 min
El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

PalmaEls governs balear i valencià han reclamat aquest dilluns a l'executiu central que la Llei d'habitatge estatal permeti regular el preu del lloguer a les zones on més ha pujat amb l'objectiu de garantir el dret d'accés a un habitatge. Les dues comunitats també han acordat compartir informació sobre com adquirir cases de grans tenidors per destinar-les a lloguer social. Així ho explicat la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat de l'Executiu balear en un comunicat.

La petició s'ha fet pública poc després de la intervenció del vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, a la primera cimera entre les Illes Balears i el País Valencià. Curiosament, durant la taula rodona duit a terme al palau de Congressos de Palma i en la qual han participat, cap dels dos vicepresidents ha fet esment sobre la reclamació per regular el lloguer.

Cal tenir en compte que tant Yllanes com Martínez són membres d'Unides Podem, i la regulació del preu del lloguer és una proposta del partit morat que ha generat grans friccions amb el PSOE, que ho rebutja. Yllanes ha aprofitat la intervenció per dir que el problema de l'habitatge a les Balears "de vegades és difícil de fer comprendre a Madrid". Per això, ha dit que si una de les conclusions de la cimera entre ambdues comunitats és fer polítiques comunes per comunicar a l'Estat aquest problema, s'haurà aconseguit l'objectiu.

Per part seva, Martínez Dalmau ha destacat que la Generalitat valenciana ha adquirit gairebé 600 cases en dos anys i que s'han iniciat noves promocions d'habitatge públic. "La dreta privatitzà uns 24.000 habitatges", ha recordat, i ha afegit que aposten per rehabilitar edificis de manera sostenible.

Polítiques ambientals "transversals"

Juan Pedro Yllanes ha assenyalat que les Balears han apostat per "una política transversal" pel que fa al medi ambient, perquè que "el canvi climàtic ha vingut per quedar". Per això, ha destacat la necessitat que les energies renovables i la sostenibilitat siguin transversals en totes les esferes del Govern. En la mateixa línia, Rubén Martínez Dalmau també ha assegurat que les polítiques de sostenibilitat que fa la Generalitat valenciana no només les posa en marxa el seu departament.

Yllanes també ha dit que "necessitam accelerar les polítiques de transició energètica" i, per aquest motiu, ha avançat que "intentarem recuperar i potenciar" el parc eòlic del Milà, a Menorca. Martínez Dalmau ha comentat que "el Mediterrani és l'ull de l'huracà del canvi climàtic" i el "marc comú" que tenen les dues comunitats autònomes per fer front als reptes ambientals.

stats