Societat 13/05/2022

El govern valencià promou multes de fins a 3.000 euros als ciutadans que paguin per sexe

L'executiu anima els ajuntaments a aprovar ordenances abolicionistes de la prostitució

Daniel Martín
3 min
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública del govern valencià, Gabriela Bravo, en la presentació del model d'Ordenança Municipal Abolicionista.

ValènciaEl Consell ha instat els municipis valencians a fixar una multa de fins a 3.000 euros als ciutadans que demanden sexe pagat i a sancionar amb la mateixa quantitat els proxenetes i els locals on s'exerceixi aquesta "forma de violència de gènere". Per fer-ho, l'executiu ha convidat els consistoris a adoptar el model d'Ordenança Municipal Abolicionista elaborat pel Fòrum Valencià per a l'Abolició de la Prostitució amb aquest objectiu.

La proposta l'ha presentada la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública del govern valencià, Gabriela Bravo, que ha comptat amb el suport del president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, i d'una vintena d'alcaldes valencians. De fet, el PSPV ha informat que presentarà l'ordenança perquè sigui aprovada en tots els consistoris on tingui regidors.

La norma recull la prohibició de la demanda de prostitució, que considera com una infracció greu, i la sanciona amb multes de fins a 1.500 euros. A més, si aquesta demanda es produeix a menys de 200 metres d'un centre educatiu, de llocs amb afluència de públic infantil o de la celebració d'un acte festiu o esportiu, la considera com una infracció molt greu i la sanció s'eleva a 3.000 euros.

L'ordenança també prohibeix la publicitat que promogui el consum de prostitució, que qualifica d'infracció lleu, i la sanciona amb multes de fins a 750 euros. En aquest cas, serà responsable tant qui executi materialment l'acte de publicitat com l'anunciant.

Un altre element destacat de la norma és que reconeix les dones en situació de prostitució com a víctimes de violència de gènere. Per aquest motiu, no les sancionarà i promourà polítiques que les ajudin. En aquest sentit, l'ordenança preveu l'aprovació de plans municipals d'acció integral que permetin que les dones accedeixin a serveis i recursos que els facilitin abandonar "el sistema prostitucional". Aquest pla inclourà accions de suport social, laboral, formatiu i residencial.

En la presentació de l'ordenança, Gabriela Bravo ha defensat que les corporacions locals tenen "competències i capacitats suficients per estar en la primera línia de l'erradicació de la prostitució a través de les ordenances municipals". Bravo ha posat com a exemples els municipis d'Albal i Quart de Poblet, "que han sigut pioners en l'aprovació d'ordenances abolicionistes". La consellera també s'ha referit a la "vergonyosa" normativa de l'Ajuntament d'Alacant que preveu sancionar dones que exerceixin la prostitució. La consellera ha criticat aquesta legislació perquè creu que obvia que les dones són víctimes d'un "sistema desigual i injust que les sotmet i les priva d'una vida digna de drets".

Finalment, Gabriela Bravo ha recordat que els estudis elaborats pel Fòrum per a l'Abolició de la Prostitució han revelat que al País Valencià hi ha entre 10.000 i 13.000 dones en situació de prostitució. "Si l'oferta és així de gran és perquè hi ha homes disposats a pagar. Només així s'entén que el 20% dels homes valencians majors de 18 anys –1 de cada 5– admetin que han pagat per sexe alguna vegada en la seva vida", ha emfatitzat.

L'impuls de l'ordenança se suma a altres actuacions abolicionistes del govern valencià com l'inici de la reforma de la llei d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics de la Generalitat perquè el Consell pugui multar i determinar el tancament dels establiments que, "camuflats amb llicències per a l'hostaleria o l'oci, permetin o afavoreixin l'exercici de la prostitució". En aquests moments, la norma està en tràmit d'audiència pública. A més, i segons ha subratllat Bravo, l'executiu continuarà reclamant al govern d'Espanya una llei integral per a l'abolició de la prostitució.

stats