Societat 28/06/2021

El Govern subvenciona reformes d'eficiència energètica en explotacions agrícoles i ramaderes

L'Executiu balear destinarà 325.746 euros per reduir el consum energètic en el sector i minvar les emissions contaminants

2 min
Una explotació ramadera devora Magaluf, a Calvià.

PalmaEl Govern ha anunciat aquest dilluns que destinarà 325.746 euros de subvencions per fer reformes d'eficiència energètica en explotacions agrícoles i ramaderes. L'objectiu és aconseguir reduir el consum energètic en el sector i minvar les emissions contaminants.

La quantia de les ajudes és del 30% del cost i la subvenció màxima per beneficiari no pot superar els 30.000 euros. Si no s'arriben a donar totes les ajudes quan acabi el període d'assignació, el romanent es pressupostarà per a l'any següent. Els doblers que gestionarà el Govern provenen de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia, dels quals s'han concedit 60.000 euros per a enguany; 200.000 per al 2022 i 65.746 per al 2023.

S'establiran dues actuacions subvencionables. La primera se centrarà en l'execució de reformes d'instal·lacions de regadiu situades en explotacions agrícoles i ramaderes i en comunitats de regants de les Balears. L'altra servirà per fer actuacions en explotacions i instal·lacions consumidores d'energia tèrmica, elèctrica i de procés pròpies de les mateixes explotacions.

"Un dels objectius és reduir un 10% el consum d'energia en el sector amb aquesta primera línia d'ajudes", ha comentat el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava. Per part seva, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha recordat que el consum energètic suposa entre un 20 i un 40% de la despesa de les explotacions, i qualsevol intervenció millorarà la situació. Actualment, ha dit, la baixa rendibilitat del sector dificulten que es facin intervencions per reduir el consum energètic, però la partida anunciada pretén capgirar-ho.

El termini per presentar sol·licituds d'ajudes acaba el 31 de desembre d'enguany. Poden ser-ne beneficiàries les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada o pública legalment constituïdes titulars d'una explotació agrícola o ramadera i que desenvolupin la seva activitat a les Balears. També poden demanar els ajuts les comunitats de regants i altres entitats que gestionin aigua de manera comuna per regar el camp o altres combustibles i fonts d'energia centrades en el desenvolupament del sector agropecuari.

Així mateix, pot demanar la subvenció qualsevol organització o associació de productors agrícoles reconeguda per l'autoritat competent que desenvolupi la seva activitat a les Illes, i les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia.

stats