Societat 08/05/2020

El Govern no decidirà sobre el retorn a les aules el 25 de maig

El conseller d'Educació, Martí March, reitera que defensarà el parer en contra de la comunitat educativa a la conferència sectorial estatal

Maria Llull
2 min
La consellera de Presidència, Pilar Costa, i el conseller d'Educació, Martí March

PalmaEl Govern no prendrà cap decisió sobre el retorn a les aules el 25 de maig, data prevista per iniciar la fase 2 del desconfinament en cas que les Balears compleixin els paràmetres exigits pel Ministeri de Sanitat. El conseller d'Educació, Universitat i Recerca, Martí March, ha explicat aquest divendres després de la reunió de Consell de Govern que defensarà el parer en contra de tota la comunitat educativa. Sobre la manca de decisió de l'Executiu en aquest tema malgrat que la Comunitat Autònoma té les competències en educació, March ha recordat que "estam en estat d'alarma" i que "la proposta de retorn a les aules dels alumnes de 0 a 6 anys va sortir del govern d'Espanya". "Exercim les nostres competències perquè tenim el protocol preparat en cas que es faci", ha afegit, a més de recordar que s'han preparat, d'acord amb la Conselleria de Salut, 300.000 mascaretes, 140.000 guants i 40.000 litres de gel hidroalcohòlic.

Sobre el pròxim curs, el conseller ha explicat que s'està treballant d'una manera progressiva i contemplant tots els escenaris educatius, tant d'ensenyament presencial com mixt o a distància, en funció de la situació de la pandèmia el setembre. També ha subratllat que encara no hi ha dades sobre el nombre d'alumnes, i que la crisi econòmica pot minvar la incorporació de nous alumnes procedents d'altres comunitats. "Hem fet un grup de treball transversal perquè el professorat tingui més competències digitals. El procés en línia ha estat eficaç però ha de millorar perquè no serà un curs totalment normal", ha dit.

Pel que fa a la ràtio de 15 alumnes per aula que va anunciar la ministra d'Educació, Isabel Celaá, March ha puntualitzat que es tracta de "previsions del que pugui passar" i que el nombre d'estudiants serà el que indiqui "la situació sanitària". També està en estudi si caldrà incrementar el nombre de professors, cosa que es faria en funció de la quantitat d'estudiants.

Crítiques dels sindicats

Els sindicats han criticat el posicionament del Govern sobre la reobertura dels centres el 25 de maig. El portaveu de la Sectorial d'Educació d'UGT, Tino Davia, ha assenyalat que "la competència per decidir reprendre les activitats en aquesta fase de desescalada és de les comunitats autònomes". Davia ha remarcat que Andalusia, per exemple, ha anunciat que els alumnes no tornaran a les aules aquest curs, i que el País Basc no hi preveu la incorporació dels menors de sis anys –la resta ho farà de manera esglaonada.

Unió Obrera Balear (UOB) ha acusat Martí March d'"actuar com un delegat colonial a les ordres de Madrid en lloc de fer-ho com un conseller del Govern balear". "És inadmissible que després de l'oposició frontal dels sindicats docents i altres col·lectius a tornar als centres el 25 de maig, per motius elementals de seguretat sanitària, es limiti a traslladar les aportacions al Ministeri d'Educació, en lloc de retirar la instrucció del protocol de desescalada", ha manifestat el sindicat mitjançant un comunicat.

Per part de Comissions Obreres també han arribat les crítiques a la posició de March. "Lamentam que, tot i no tenir el suport de sindicats, equips directius ni les associacions de pares, aquesta Conselleria no sigui capaç d'adoptar unes mesures adients a les circumstàncies que ens envolten".

stats