Societat 15/10/2020

El Govern haurà tramitat devers 80 infraccions de lloguer turístic en acabar el 2020

La xifra és inferior a les 215 del 2019 perquè els inspectors s'han centrat a vigilar el compliment de la normativa covid

Maria Llull
2 min
El conselelr de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha afirmat aquest dijous que "el Govern sanciona i continuarà sancionant qualsevol infracció que es detecti en el lloguer turístic il·legal" mentre no hi hagi una sentència ferma del Tribunal Suprem en contra de la multa de 300.000 euros que l'Executiu va imposar a la plataforma Airbnb. Aquest procés encara està obert després que el Tribunal Superior de les Balears anul·làs la sanció en favor de l'empresa. Si el 2019 es varen fer 215 propostes de multes, enguany seran devers 80, encara que aquesta xifra pot ser superior quan acabi l'any, segons assenyalen fonts de Turisme.

Un dels motius principals d'aquest descens és que bona part dels inspectors del lloguer turístic han format part del dispositiu del Govern per vigilar el compliment de la normativa de seguretat pel coronavirus, a més que l'activitat del lloguer turístic també ha minvat.

"La inspecció continuarà actuant", ha indicat Negueruela abans de reunir-se amb més de 200 graduats socials per explicar la nova normativa dels expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO). El conseller també ha reconegut que aquesta situació provoca "certa inseguretat jurídica" i que les multes que s'han posat fins ara podrien caure en cas que la sentència del Suprem anàs en contra de l'Executiu.

El Tribunal Superior de les Illes Balears (TSJIB) va donar la raó a les plataformes Airbnb i Homeawayel passat mes de maig contra la multa de 300.000 euros que el Govern li havia imposat per oferir a la seva plataforma habitatges de lloguer vacacional sense llicència –en les pàgines web, no s'indicava el nombre de registre de la Conselleria de Turisme–. El conseller ha explicat que l'Executiu hi va recórrer en contra llavors perquè "continua defensant i confiant en la seva norma". "Precisament per això, perquè es defensa la norma, si cap altra plataforma fes el mateix, també seria sancionada. No es deixarà de sancionar ningú que incompleixi la normativa", ha afegit.

Aquesta mateixa multa també es va imposar a Tripadvisor, que no va fer cap recurs i va pagar. En el cas de l'altra gran plataforma que opera a les Balears, Booking, sí que mostra el número de registre, i per això no ha rebut cap multa.

Malgrat que Airbnb i Homeaway continuen oferint lloguer turístic sense llicència a les Illes, el Govern no pot tornar a sancionar-les, perquè es tracta de la mateixa infracció continuada en el temps. Serà la sentència del Suprem la que decideixi si han de pagar o no la multa. Però, en cas que es detectàs la mateixa falta en una altra empresa, des de Turisme s'assegura que es tramitaria una nova sanció.

stats