Societat 08/02/2021

El Govern es prepara per relaxar algunes restriccions a les grans superfícies comercials de Mallorca

Divendres hi haurà un Consell de Govern extraordinari i es farà públic quines mesures continuen vigents

2 min
Compradors amb mascareta al centre comercial Porto Pi

El Govern treballa per flexibilitzar les mesures restrictives que s'apliquen a les grans superfícies comercials de Mallorca a partir del pròxim divendres, quan està previst un Consell de Govern extraordinari per avaluar quines han de ser les mesures restrictives en funció de la situació de la pandèmia a les Balears. Així ho ha explicat la portaveu i consellera de Presidència, Pilar Costa, aquest dilluns, encara que també ha apel·lat a la prudència i ha recordat que la propera desescalada "serà més pausada que l'anterior". "Aquest divendres s'estudiaran les mesures i una possible flexibilització en el cas dels centres comercials, sobretot a Mallorca", ha afegit.

"Hi ha dos factors que hi influeixen a part de la incidència acumulada", ha dit Costa. Per una banda, la pressió hospitalària, que encara és "important". "Amb una incidència elevada, la repercussió en els hospitals no és immediata, i encara hi ha pacients d'Eivissa que són traslladats a Son Espases", ha continuat. D'altra banda, la portaveu ha recordat que la soca britànica del coronavirus, la qual circula a les Illes, "es contagia més ràpidament".

Costa ha destacat que les mesures que s'han aplicat les darreres setmanes han "complert els seus objectius". "Funcionen i aturen l'expansió del virus entre la població. És imprescindible que continuem amb prudència", ha comentat. "Hem de fer la desescalada a poc a poc i evitar la propera onada", ha insistit.

Pel que fa a les dades d'incidència acumulada, Mallorca és a hores d'ara l'illa que es troba en una millor situació, amb 191,4 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies –67,3 a set dies. En l'altre extrem, la incidència acumulada a 14 dies a Eivissa és de 1.310 casos per cada 100.000 habitants –492 casos a set dies. En el cas de Formentera, l'illa registra 511 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la incidència a Menorca és de 243 casos. En el conjunt de les Balears, la incidència acumulada és de 351 casos a 14 dies, mentre que a 7 dies és de 120, amb una taxa de positivitat d'un 4,37%.

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, es va reunir dimecres passat amb els representants de la patronal de grans superfícies comercials (ANGED) per començar a preparar la desescalada, i també va assenyalar que "la idea del Govern és anar recuperant la normalitat a poc a poc". Yllanes també va destacar llavors que els nivells d'alerta sanitària no poden ser l'únic indicador per prendre les decisions pel que fa a la reobertura, sobretot si es tenen en compte les experiències anteriors.

Cal recordar que el Govern va tancar les grans superfícies, els bars i restaurants i els gimnasos de Mallorca el 12 de gener, amb l'objectiu de frenar l'elevada incidència de la malaltia a l'illa, que llavors superava els 630 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies. Des de llavors, els establiments comercials de més de 700 metres només poden vendre productes essencials, com els d'alimentació o neteja. L'Executiu va decidir prorrogar les restriccions a final de gener seguint les recomanacions dels experts sanitaris, encara que el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, va assegurar en una reunió amb les patronals que no es mantindrien més del temps necessari.

stats