Societat 20/06/2018

El Govern habilita el convent de Son Rapinya per acollir 25 refugiats de l''Aquarius'

Les persones provinents del vaixell, que actualment són a València, podrien arribar dins el mes de juliol

Jaume Ribas
2 min
Un grup d'emigrants festegen la seva arribada al port de València

PalmaLa Conselleria de Serveis Socials ha habilitat l'antic convent de les Germanes de la Caritat de Son Rapinya per acollir-hi fins a 25 refugiats del vaixell 'Aquaurius', que va desembarcar 629 nàufrags al port de València. La consellera Fina Santiago ha explicat que ja s'ha llogat l'espai i que estarà habilitat per entrar-hi a viure "amb tota dignitat" en dues setmanes. A partir de llavors, l'arribada dels refugiats serà cosa de l'Estat, que n'haurà de fer el trasllat.

Una ONG "amb experiència", possiblement la Creu Roja, serà l'encarregada de gestionar les 18 habitacions del convent, que disposa de 930 m2 repartits en tres plantes. Segons ha explicat Santiago, la Conselleria s'ha trobat l'espai "perfectament disponible" perquè els refugiats hi puguin entrar a viure "amb tota dignitat", ja que feia pocs anys que havia caigut en desús. Així i tot, la Conselleria n'està equipant la cuina i també hi habilitarà llits i matalassos. Altres mobles com taules i cadires han estat cedits per un hotel.

El Govern ha respost a la "petició d'urgència" que va fer el govern espanyol per trobar espais on allotjar els més de 600 tripulants de l''Aquarius'. Tenint en compte que el convent estarà del tot habilitat en menys de 15 dies, és probable que els refugiats arribin a Mallorca dins el mes de juliol.

La Conselleria pagarà 6.300 euros al mes pel lloguer, que cedirà a l'entitat social que gestioni el convent per almenys un any, prorrogable. Tanmateix, l'equip de Fina Santiago ha signat el lloguer per set anys, ja que si es deixa de dedicar l'edifici a l'acollida, s'hi podran trobar altres usos.

La Creu Roja ja gestiona l'alberg de la Platja de Palma, que també es destina a l'acollida de refugiats i pel qual han passat 208 persones d'ençà que va obrir. Tant en el cas de l'alberg com en el del convent, la competència és de l'Estat i qui la gestiona són entitats socials, però la Conselleria hi participa cedint l'espai i amb altres prestacions puntuals.

stats