Societat 14/05/2020

El Govern permetrà reconvertir hotels en HPO, centres sociosanitaris i laboratoris científics

El nou decret llei autoritzarà a fer-ho els establiments turístics situats en una zona turística declarada madura, com ara la Platja de Palma i Calvià

Kike Oñate
3 min
Es podran reconvertir hotels situats en zones turístiques madures com ara Calvià.

PalmaEls hotels podran ser reconvertits en habitatges de protecció oficial (HPO) i en equips sociosanitaris públics o privats com ara geriàtrics, centres de dia i de discapacitats, segons el Decret llei de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa aprovat dimecres pel Consell de Govern. El document també preveu la reconversió d'allotjaments turístics en espais d'investigació científica i d'innovació tecnològica. A més, la normativa inclou que els hotels de les Balears puguin augmentar la superfície fins un 15% sense llicència urbanística, com va explicar l'ARA Balears.

Es podran acollir a la reconversió els establiments turístics en situació d'alta que estiguin situats en una zona turística declarada madura, com ara la Platja de Palma i Calvià, els que s'hagin donat de baixa definitiva abans del 13 de maig d'enguany i els que es estiguin ubicats en qualsevol indret exceptuant el sòl rústic. El decret diu que també es podran reconvertir les edificacions turístiques considerades obsoletes perquè no disposen d'activitat, però el nou ús no ha d'estar prohibit pel planejament municipal.

El decret llei preveu la suspensió de noves llicències de lloguer vacacional en el municipi de Palma fins al 31 de desembre de 2021. L'Ajuntament de Palma va prohibir aquesta activitat en edificis plurifamiliars, però sí que ho permetia habitatges unifamiliars, exceptuant els que estan situats en sòl rústic protegit, els que són pròxims a l'aeroport i els que es troben en solars d'usos diversos, com els polígons industrials.

D'altra banda, l'article 35 diu que s'aplicarà una bonificació de la taxa fiscal a les sales de jocs d'atzar, envit i sort, però també els recreatius amb premi. Durant l'exercici fiscal d'enguany s'estableix una bonificació del 75% en el pagament dels rebuts de la fracció corresponent al segon trimestre de l'any de la taxa fiscal sobre aquestes activitats.

La normativa també inclou una antiga reivindicació del sector hoteler illenc: els menors de 15 anys no comptaran per al màxim de places turístiques gestionades pel Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics. Aquesta mesura afecta tant els hotels com els habitatges turístics. Fins ara només els menors de 12 anys quedaven fora d'aquest recompte, i l'ampliació de la franja d'edat es pot considerar com una ampliació de places de facto.

Com ja va informar aques diari, els promotors podran iniciar projectes de reforma aportant només una declaració responsable en què es comprometin a complir la normativa. Aquestes facilitats s'aplicaran a totes les sol·licituds que es facin fins al 31 de desembre del 2021. A partir de l'1 de gener del 2022, la llicència tornarà a ser un requisit per iniciar reformes.

El GOB adverteix que el decret inclou rebaixes ambientals

El GOB va advertir que el nou decret llei obre la possibilitat que es puguin fer parcs fotovoltaics sense tramitació ambiental. La normativa també preveu un procediment urbanístic extraordinari per crear espais destinats a la construcció, emmagatzematge i manteniment d'embarcacions, segons destaquen els ecologistes.

Per fer-ho possible, el decret estableix que es pugui recórrer a l'habilitació de zones industrials en sòl urbà i urbanitzable o mitjançant la definició de sistemes generals d'infraestructures i serveis en qualsevol tipus de sòl. La portaveu del GOB, Margalida Ramis, diu que el procediment es podria aplicar en el cas del port d'Andratx, on hi ha un dipòsit de barques en sòl rústic des de fa molts d'anys –malgrat les denúncies fetes per l'entitat– que la nova normativa permetria legalitzar.

stats