Societat 07/05/2021

El Govern podrà obligar alguns col·lectius a vacunar-se

L’Executiu aprova un decret que modifica la Llei de salut pública i concreta les mesures que pot prendre després de l’estat d’alarma

3 min
Punt de vacunació massiva al poliesportiu Germans Escales

PalmaLa Conselleria de Salut podrà obligar alguns col·lectius a vacunar-se contra el coronavirus, segons estableix el nou decret que modifica la Llei de salut pública autonòmica. Cal dir, però, que no es defineixen quins són aquests col·lectius, de manera que la decisió quedarà en mans de la Conselleria. La nova normativa es publica aquest dissabte al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i entra en vigor diumenge. L’objectiu és “incloure la possibilitat d’aplicar mesures de control de la pandèmia que han estat efectives, després del 9 de maig”, detalla l’Executiu en un comunicat. De fet, assenyala que és “la imminent finalització”de l’estat d’alarma allò que porta a “concretar les mesures d’intervenció administrativa”. Són restriccions com el toc de queda, el confinament perimetral, els controls d’entrada a les Illes a través de ports i aeroports, la restricció de les reunions socials i la intervenció de residències de gent grans amb brots de covid-19.

Així, l’aprovació del decret “dona potestat al Govern de prendre mesures com les que va avalar dijous el TSJIB”, va remarcar la presidenta, Francina Armengol, divendres, després del Consell de Govern extraordinari. No obstant això, l’Executiu illenc continuarà necessitant l’aval jurídic per mantenir o posar en marxa aquestes mesures, de manera que no li dona poder per imposar-les. Malgrat que ara es publica com un decret, Armengol va explicar que la intenció és tramitar-ho com a projecte de llei al Parlament perquè els partits puguin fer-hi aportacions.

La normativa també fixa un preu màxim per a les proves diagnòstiques als centres públics i privats –de 75 euros per a les PCR i de 30 per als tests d’antígens– fins que el govern de l’Estat declari la finalització de la situació de crisi sanitària. D’altra banda, s’inclouen dins el text les sancions per infringir normes relacionades amb el coronavirus. En concret, s’estableixen multes més dures en el moment que un territori està en el nivell màxim d’alerta sanitària. És llavors quan les infraccions lleus passen a ser greus i, alhora, les greus es consideren molt greus. A més, inclou un nou tipus d’infracció per a aquelles persones que no portin una prova diagnòstica negativa o es negui a fer-se-la quan sigui obligatori per entrar en alguna illa o zona concreta. 

Menys dosis

Les Illes Balears rebran 41.530 dosis de la vacuna contra el coronavirus a partir d’aquest dilluns, la meitat de les que arribaren la darrera setmana. Malgrat això, la coordinadora de la campanya, Eugènia Carandell, va assegurar divendres que es manté la previsió de vaccins per maig, que és de 80.000 dosis setmanals de mitjana. “Per exemple, la darrera setmana de maig n’arribaran 67.000 només de Pfizer”, va afegir. En concret, la previsió és que n’arribin 33.930 de Pfizer i 7.600 de Moderna. 

D’aquestes vacunes, la meitat s’empraran per a segones dosis i les restants s’administraran a ciutadans d’entre 55 i 59 anys. De fet, Carandell va explicar que dilluns mateix, a partir dels 15 h, ja es podrà començar a demanar cita a través de la pàgina web Bitcita. La població diana d’aquesta franja és de 83.341 persones i s’habilitaran devers 20.000 cites en un primer moment.

La coordinadora de la vacunació a l’Arxipèlag va avançar que a principi de juny la població de més de 50 anys ja podria estar vacunada amb una primera dosi, però va voler ser cauta davant els possibles imprevistos: “No vull banyar-me gaire, perquè depèn de molts de factors”. Això sí, va assegurar que el mes que ve s’estarà immunitzant gent de la franja de 40 a 49. “No n’hi ha cap dubte”, va emfatitzar. Abans del tancament d’aquest setmanari, el 27,3% d’illencs havien rebut almenys una dosi (269.638 persones) i l’11,2%, totes dues (110.960). 

D’altra banda, en els dies vinents també s’iniciarà la campanya de vacunació a la presó i s’hi vacunarà tothom. A més, la Direcció General de Salut Pública treballa amb les organitzacions no governamentals (ONG) de les Illes per arribar a col·lectius d’alta vulnerabilitat, especialment les persones sense sostre.“Intentarem crear grups de vacunació en els punts on treballen entitats com la Creu Roja i Metges del Món per vacunar les persones sense sostre, ja que solen tenir-hi contacte”, va detallar Carandell. Així mateix, va afegir  que, “si és necessari, sortirem al carrer a vacunar aquelles persones que no tenen cap contacte amb les ONG”.

Cal remarcar que la pandèmia està estabilitzada a les Illes; així ho mostren els indicadors epidemiològics. La incidència acumulada a 14 dies –que assenyala el nombre d’infeccions per habitant– es manté en els 60 casos per 100.000 persones, igual que les darreres setmanes. El mateix succeeix amb la taxa de positivitat en les proves diag-nòstiques (PCR i tests d’antígens), que és de l’1,5%, per davall del llindar que marca la Unió Europea per tenir la pandèmia controlada (4%). Ara com ara, hi ha 1.253 persones infectades i els hospitals illencs atenen 33 pacients contagiats a planta i 27 a les unitats de cures intensives.

stats