El pla del Govern per a la conciliació laboral i familiar no estarà enllestit fins a principis de 2021

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha dit en el Parlament que la iniciativa requereix "consens" perquè sigui efectiva

El pla que el Govern està elaborant per millorar la conciliació laboral, personal i familiar no estarà enllestit fins a principis de 2021, segons ha anunciat aquest dimarts en el ple del Parlament la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa. Durant una compareixença sol·licitada pel PP, Costa ha defensat que la iniciativa requereix "consens" perquè sigui efectiva. La diputada popular, Núria Riera, però, ha reiterat durant les seves intervencions que de moment el Govern no ha fet res per millorar la conciliació i que només es fan anuncis. 

L'objectiu de la proposta anunciada el 15 de juny és fer compatible l'activitat laboral amb l'atenció dels fills i familiars que necessiten assistència, perquè és un dels fonaments per garantir el benestar dels ciutadans, segons ha dit la consellera. "La pandèmia de coronavirus ha manifestat la necessitat que la conciliació sigui un pilar de la convivència", ha afegit Costa.

El 2 de juliol es va constituir la Mesa de Conciliació, formada per l'Executiu balear, els consells insulars, l'Ajuntament de Palma, sindicats, patronals i entitats especialitzades com ara la Confederació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de les Illes Balears i la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància, que arriben a compondre un grup de 40 persones. A finals d'octubre es preveu l'aprovació dels documents que s'han treballat fins ara i que estan "molt avançats", segons Costa.

El pla pretén lluitar contra la bretxa salarial entre homes i dones i es planteja una reorganització dels usos del temps i els espais de treball, de manera que serà necessari una implicació per part del sector privat, segons Costa. La iniciativa preveu mesures per facilitar que els pares i mares puguin dedicar als seus fills el temps necessari, però també ampliar les polítiques públiques d'atenció i cures de gent gran i persones dependents i ampliar el nombre de places públiques d'educació de la xarxa de 0 a 3 anys.

Pel que fa a l'àmbit del grup de treball local, en què estan implicades diferents administracions, la consellera ha afirmat que els ajuntaments hauran de promocionar actuacions i prestacions per a la conciliació. Pilar Costa també ha recordat que el Govern ha posat en marxa algunes mesures de conciliació considerades com a urgents durant l'estiu marcat per la crisi sanitària, com ara els 6,2 milions d'euros per fomentar les escoles d'estiu i ajudes directes a famílies que es troben en fase de tramitació. 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF