Societat 12/08/2020

El Govern disposarà de 7,1 milions per millorar l'eficiència energètica d'edificis

La subvenció estatal estableix ajudes directes per als titulars de cases construïdes abans del 2007

Ara Balears
2 min
Una de les plaques instalades a la teulada de la fàbrica, subvencionades pel Govern.

PalmaEl Govern preveu que els 7,1 milions d'euros destinats a les Balears dins el pla estatal de rehabilitació energètica d'edificis generin una inversió total d'uns 28 milions, segons ha informat la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius en un comunicat. La subvenció, aprovada la setmana passada pel govern espanyol, estableix ajudes directes per als titulars d'edificis construïts abans del 2007.

Els 7,1 milions serviran per fer actuacions de millora de l'eficiència energètica substituint calderes antigues per opcions renovables, com ara la termosolar o la geotèrmica, però també fent actuacions per a la millora de l'enllumenament. S'hi podran presentar comunitats de propietaris, comunitats d'energies renovables, propietaris individuals d'edificis, agrupacions de propietaris, empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries, però també empreses i proveïdors de serveis energètics i entitats locals.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, han destacat la partida estatal que per primera vegada podran gestionar les comunitats. El Govern s'encarregarà de fer i publicar les convocatòries respectives i fixar la data límit per presentar les sol·licituds, sempre que no sigui posterior al 31 de juliol de 2021.

La quantia dels ajuts serà del 35% del cost de l'actuació, excepte en el cas de les millores d'eficiència energètica en instal·lacions d'il·luminació, en les quals la subvenció cobrirà el 15%. En cas que s'opti per subvencionar rehabilitacions en habitatges individuals, el percentatge serà del 25% en el cas de les instal·lacions tèrmiques i del 15% en tot el que estigui relacionat amb il·luminació.

Els consumidors acreditats com a vulnerables i que siguin beneficiaris del bo social tindran un 15% addicional en el percentatge de l'ajut, de manera que podrien arribar a rebre una subvenció del 50% de l'actuació. A més, als habitatges que estiguin acollits a algun règim de protecció pública o en una àrea de regeneració i renovació urbana se'ls aplicarà un 15% addicional. Per potenciar les comunitats propietàries d'energies renovables, també tindran una subvenció addicional en funció de la despesa subvencionable, que podria arribar al 20%.

stats