Societat 08/10/2020

El Govern destinarà 800.000 euros a la millora energètica i de les instal·lacions del Port de Pollença

El projecte inclou la col·locació de panells solars per alimentar dos punts de càrrega de vehicles elèctrics

Ara Balears
2 min
Presentació del projecte de millora energètica i de les instal·lacions del Port de Pollença./ GOIB

PalmaEl conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha presentat aquest dijous dematí un projecte de millora de la primera línia del Port de Pollença. L'actuació consisteix a reasfaltar l'aparcament, renovar els paviments i demolir les casetes de venda de tiquets existents per construir-ne 12 de noves. A més, les pèrgoles existents es condicionaran per instal·lar-hi panells solars que alimentin dos punts de càrrega de vehicles elèctrics. En total, el projecte suposa una inversió de 800.000 euros.

A la presentació, que ha tingut lloc a la localitat costanera, hi han assistit el director general de Transport Aeri i Marítim, Xavier Ramis; el batle de l'Ajuntament de Pollença, Bartomeu Cifre, i la gerent de Ports IB, Cristina Barahona. Durant aquesta, el conseller Marc Pons ha destacat que "volem dedicar recursos per anar millorant els nostres equipaments portuaris i millorar la seva eficiència energètica. Les infraestructures que es troben arran de mar van envellint molt més ràpid que les altres, i és per això que aquesta intervenció es fa necessària".

La zona afectada pel projecte se situa entre el passeig de Saralegui i el moll de ribera del Port de Pollença. La zona reparteix la seva superfície entre una part asfaltada d'aparcament de vehicles i una zona de vianants, on s'ubiquen un conjunt de pèrgoles sota les quals se situen les casetes de venda de tiquets.

Els paviments de vianants presenten defectes de conservació. A causa del seu mal estat, es procedirà a la demolició del paviment existent en voreres, i a la col·locació d'un de nou amb tractament antibrutícia que doni continuïtat a tot el conjunt després de la millora realitzada per part de l'Ajuntament dels paviments del passeig de Saralegui. Al mateix temps, es millorarà la xarxa actual de pluvials i se n'optimitzarà la capacitat, ja que actualment funciona d'una manera inadequada.

S'anivellaran completament les voreres i els paviments del passeig més proper a la mar per tal d'evitar qualsevol barrera arquitectònica i donar continuïtat al passeig. En conseqüència, s'adaptaran també les portes d'entrada dels pantalans al nou anivellament i es complementaran els escocells de les palmeres del passeig amb cautxú drenant.

Les actuals casetes de venda de tiquets presenten un aspecte molt envellit, amb mòduls petits i sense la climatització necessària per treballar-hi a l'estiu. D'aquesta manera, es demoliran les deu casetes existents i es construiran 12 noves estructures amb millores d'aïllament i eficiència energètica.

Pel que fa a les pèrgoles existents, s'aprofitaran al màxim, i s'adaptaran per possibilitar la instal·lació d'aproximadament uns 80 m² de plaques fotovoltaiques. Amb els mòduls previstos es generaran un total de 22.437 kWh al llarg de l'any, cosa que evitarà unes emissions de CO₂ de 13.457 kg per any. A més, es reordenaran les places d'aparcament amb dues noves places habilitades per a vehicles elèctrics amb els seus respectius punts de recàrrega amb 14,8 kW de potència total.

Aquesta actuació del Port de Pollença s'emmarca en una estratègia destinada a impulsar la mobilitat sostenible en un moment d'emergència climàtica. En aquest sentit, Ports IB invertirà un total d'1.025.473 euros en la instal·lació de plaques fotovoltaiques i punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a 9 dels 13 ports que gestiona de manera directa. Els darrers tres anys, Ports IB ha invertit aproximadament 820.000 euros en diferents actuacions al Port de Pollença. Així doncs, en sumar-hi les actuacions actuals, la institució hi haurà invertit 1.610.000 euros.

stats