Societat 27/08/2021

El Govern manté gairebé totes restriccions d'abans del vet de la justícia al passaport covid

L'únic canvi és el que va aprovar ahir el TSJIB amb relació a l'accés a les residències per a gent gran

3 min
El Govern no podrà exigir el passaport covid per accedir a grans esdeveniments culturals finalment.

PalmaEl Govern manté pràcticament sense canvis les restriccions que hi havia en vigor abans que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) li denegàs poder exigir el passaport covid per accedir a grans esdeveniment culturals i esportius i a noces i cerimònies similars. El principal canvi és l'única mesura que va aprovar la justícia amb relació a les residències per a gent gran, on, per accedir-hi, l'Executiu sí que pot exigir la vacunació completa, haver passat el coronavirus o una prova diagnòstica (PDIA) negativa feta 48 hores abans si és d'antígens o 72 hores abans si és una PCR.

Així n'ha informat aquest divendres el portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. No obstant això, han decidit incloure les mesures que el TSJIB va tombar com a "recomanacions" entre les restriccions vigents, que es publicaran avui mateix al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), segons ha anunciat Negueruela.

Així, es recomana tant a organitzadors com a assistents de grans esdeveniments culturals i esportius, noces, batejos i actes similars que les persones que hi acudeixin que "hagin rebut la pauta completa, hagin passat el covid-19 o s'hagin fet una prova diagnòstica", ha assenyalat el conseller. A més, el Govern vol "que designin un responsable covid per donar informació de les mesures als assistents", ha afegit.

Mesures a residències

Dins el gruix de noves mesures –que no recomanacions– aprovades per a les residències residències –"les més importants" pel Govern, segons Negueruela–, també es demana que en les sortides del centre, el resident o persona responsable es faci càrrec de la cura de la persona signant una declaració responsable. Amb aquest document es comprometen que el resident només es relacionarà amb persones que tinguin la pauta de vacunació completa, hagin superat el coronavirus o tinguin una PDIA negativa.

Pel que fa a les proves de detecció dins l'àmbit residencial, l'Executiu estableix que s'han de fer obligatòriament als usuaris de nou ingrés, als treballadors de nova incorporació o que tornen d'un període de permís i als treballadors no vacunats. En aquest darrer cas, s'han de sotmetre a tres proves setmanals, dues de les quals han de ser PCR.

Celebracions i actes culturals

Quant a les cerimònies i celebracions nupcials, batejos, comunions i altres celebracions similars, queda permès fer-les sota gairebé els mateixos criteris que hi havia anteriorment. L'assistència pot ser d'un màxim de 100 persones en espais tancats i de 200 en espais oberts. A més, les taules no poden ser de més de 8 persones en interiors i de 12 en exteriors; el consum de beguda i menjar s'ha de fer a taula, no es pot excedir el 50% de la capacitat de l'establiment i a la pista de ball els assistents han de dur mascareta i respectar el metre i mig de distància de seguretat.

Tampoc no hi ha gaires novetats en matèria d'esdeveniments culturals. L'assistència màxima es manté en 500 persones en interiors i 2.500 en exteriors per a actes a cinemes, teatres, auditoris, circs i espais similars. Ara bé, en cap cas es podrà superar el 75% de la cabuda màxima, però es podrà fer servir el 100% quan els assistents no siguin més de 300. Per als esdeveniments previstos per a més de 1.000 persones en interiors i 5.000 en exteriors, s'haurà de demanar una autorització prèvia a la direcció general competent.

Esdeveniments esportius

La principal novetat en matèria d'esdeveniments esportius és que a partir del dia 1 de setembre es poden fer esdeveniments de més de 3.000 persones participants, sempre que la situació sanitària ho permeti. Però quan es prevegi superar les 3.000 persones caldrà autorització prèvia de la Direcció General d'Esports sota els criteris de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum.

En aquest sentit, el Govern estableix que es poden fer competicions esportives i entrenaments amb un màxim de 500 assistents en instal·lacions cobertes i de 2.500 en les que siguin descobertes. En qualsevol cas, no es pot superar el 50% de la cabuda màxima. Només es podran superar els aforaments –i fins a 1.000 persones en interiors i 5.000 en exteriors– quan l'organització de l'esdeveniment tingui una autorització prèvia de la Direcció General d'Esports sota els criteris de la Direcció General de Salut Pública i Participació.

stats