Societat 08/02/2022

El Govern insisteix que és competència dels ajuntaments controlar els atacs de cans a bestiar

L'Executiu subratlla que el que sí que és a les seves mans és fer una campanya de sensibilització

Margalida Fullana
2 min
Els cadàvers de les ovelles.

PalmaLa consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha subratllat aquest dimarts que és competència dels ajuntaments prevenir i controlar els atacs de cans a bestiar. "El que sí que és competència del Govern és fer una campanya de sensibilització sobre aquest tema", ha manifestat en el ple del Parlament, després de ser preguntada per la diputada del PP María Asunción Pons sobre les mesures que planteja l'Executiu autonòmic davant aquesta problemàtica.

Amb motiu de l'atac registrat fa una setmana a Llucmajor, en el qual diversos cans van atacar i van matar 60 ovelles i 30 xais, la consellera ha lamentat que els ramaders perjudicats estan "absolutament desolats i en xoc". "No és el primer i, per desgràcia, no serà l'últim", ha assenyalat De la Concha, qui ha demanat "que no es faci sang política d'un assumpte tan extremadament important".

Revisaran els protocols d'actuació establerts el 2017

És per això que la consellera ha assegurat que tornaran a revisar els protocols d'actuació establerts el 2017, per fer inspeccions de manera més regular, comprovar que els cans duguin xip i assegurar-se que estan en recintes dels quals no es puguin escapar.

Si bé De la Concha ha insistit que aquestes competències són dels ajuntaments, ha assegurat que el Govern donarà suport en tot allò que pugui a les empreses que acudeixen en auxili dels ramaders quan es produeixen aquests atacs. En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat de fer una campanya de sensibilització "adequada". "No és un espectacle bonic veure el resultat d'aquests atacs, amb ovelles prenyades destrossades, algunes amb un pulmó ferit...", ha lamentat.

Per part seva, Pons ha recordat que aquest és el tercer atac a bestiar que es produeix des del mes de novembre a Mallorca. També ha indicat que l'Associació de Ramaders de Formentera ha notificat tres atacs a l'illa durant els dos darrers mesos.

stats