Societat 13/10/2021

El Govern impartirà tallers per prevenir l'explotació sexual a tot l'alumnat de l'ESO

Preveu formar 750 professionals dels àmbits educatiu, sanitari, de serveis socials i lleure cada any

ARA Balears
2 min
Un institut en una imatge d'arxiu.

PalmaEls devers 46.000 alumnes d'ESO de les Balears rebran formació en prevenció de l'explotació sexual a adolescents. La Conselleria d'Afers Socials, l'IB-Dona i la Conselleria d'Educació han organitzat aquests tallers, que es distribuiran de la manera següent: se'n faran 900; 900 més el curs 2022-2023 i 500 el 2023-2024.

La formació consisteix en dues sessions d'una hora cada una. A la primera es farà una presentació i una introducció al taller amb l'objectiu d'emmarcar què són les relacions afectives sexuals positives i assenyalant-ne els requisits bàsics, i la segona sessió s'explicarà què és l'explotació sexual, el tràfic d'éssers humans i la corrupció de persones menors d'edat.

El Govern també ha planificat tallers per a les famílies dels adolescents. En aquest cas, preveu impartir-ne 150 cada any. A més, també hi ha una formació específica dirigida als professionals dels àmbits educatiu, sanitari, de serveis socials i lleure. En concret, se'ls forma en el Protrocol de Maltractament, el protocol específic d’abús, la identificació d’indicadors i les pautes generals de gestió de les situacions.

Aquesta línia de formació permanent es va implementar l’any 2016 amb l’objectiu de treballar de manera continuada i sostinguda en la formació dels professionals per millorar la detecció i la prevenció de l'explotació. Està previst que durant els tres propers cursos escolars es formi 750 professionals per any. 

"És imprescindible la formació dels professionals perquè detectin les víctimes i sensibilitzar i formar les potencials víctimes sobre quines són les conductes admissibles i quines no ho són en relació amb aquesta problemàtica", apunta l'Executiu en un comunicat. "A la vegada, si han estat víctimes, han d’aconseguir rebre ajuda. L’abús i l’explotació sexual són una xacra què existeix a la societat i que cal afrontar amb rigor"; afegeix.

Campanya publicitària

La Conselleria d’Afers Socials continua fent difusió de la campanya publicitària destinada a prevenir l'explotació sexual d’adolescents titulada 'Per a l'explotador sexual, l'objectiu ets tu'. Aquesta campanya s’adreça a les adolescents de les Illes Balears per informar-les dels riscos que corren i al mateix temps empoderar-les perquè denunciïn i diguin 'no'. La campanya es difondrà al llarg de diverses setmanes als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, especialment a l’aplicació TikTok i per cartelleria a centres educatius, sanitaris i locals d’oci, entre d’altres.

stats