Societat 09/12/2021

El Govern, IB3 i la UIB es comprometen a millorar l'ús del català a la ràdio i la televisió públiques

Han firmat un protocol pel foment de la llengua pròpia

ARA Balears
2 min
Imatge de la signatura del protocol.

PalmaEl Govern, l’Ens Públic de la Radiotelevisió de les Illes Balears (IB3) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) s'han compromès a treballar en conjunt per millorar els usos lingüístics a la televisió i a la ràdio públiques. El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; el director general d’IB3, Andreu Manresa, i el rector de la UIB, Jaume Carot, han signat l'acord aquest dijous.

Per part del Govern, oferirà a IB3 –a través de la Secretaria Autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística i de la Direcció General de Política Lingüística– recursos d’assessorament en usos i legislació lingüístics, a més d'eines de formació per als seus professionals.

Per part seva, la UIB assessorarà l'ens de comunicació públic perquè estableixi un model lingüístic ajustat a la normativa actual, a més de formació lingüística especialitzada. Així, els professionals del mitjà de comunicació podran fer ús dels recursos del Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació de la UIB (GALMIC). 

Finalment, amb la signatura d’aquest acord, IB3 assumeix la responsabilitat de l’ens per assolir la normalització de la llengua catalana i manifesta la voluntat de promoure la programació infantil i juvenil en català. A més, assumeix el compromís d’aplicar el model lingüístic i les pautes d’usos amb l’assessorament de la Direcció General de Política Lingüística del Govern i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB.

"IB3 és l’eina de normalització i promoció més potent de la qual disposam, i en conseqüència, vetllam i vetllarem sempre la correcció dels usos lingüístics", ha defensat Manresa. En la mateixa línia, Company ha afirmat que "nostra radiotelevisió pública té la capacitat d’apropar la llengua catalana a cada llar i la nostra responsabilitat és posar el màxim de recursos possibles per tal que el model lingüístic emprat sigui el correcte". Per acabar, Carot  ha afegit que "feim una passa més per posar en valor la tasca científica dels lingüistes i per facilitar la transferència d’aquest coneixement a IB3, que té una gran responsabilitat en la difusió de la llengua pròpia de les Illes, no només legal sinó també social".

stats